Annons

Karin styr en växande affär

Karin Bergqvist har varit ICA-handlare i Älekulla i 28 år.
Hon har upplevt affärens väg in i dataåldern, och hon har utvecklat verksamheten så att den kan överleva mitt ute på landsbygden.
Älekulla • Publicerad 4 oktober 2020
Karin Bergqvist (till vänster) är butikschef på ICA i Älekulla som expanderar till skillnad från många andra mataffärer på landsbygden. Jonna Sundberg är av kollegorna.
Karin Bergqvist (till vänster) är butikschef på ICA i Älekulla som expanderar till skillnad från många andra mataffärer på landsbygden. Jonna Sundberg är av kollegorna.Foto: Pelle Boersma/BT

Byggnaden var först en skola och senare en syfabrik. Sedan 1977 är det en ICA mataffär som ägs av Samhällsföreningen.

Karin är uppvuxen i byn och med affären. Direkt efter gymnasiet blev det hennes jobb:

Annons

– Jag började här 1992 och var först anställd ett år. Sen sökte de en butikschef och det jobbet fick jag. Så jag var 19 år när jag blev ICA-handlare, säger hon och ler.

Det är inte så lätt i dag, påpekar hon.

– Man måste gå en speciell skola och verksamheten är mer komplicerad nu, det är mycket mer att hålla koll på.

I dag har mathandeln flyttat in på internet. Förr fanns det nästan bara lokaltidningen att annonsera i, i dag är det en hel strategi var man ska synas, i sociala medier och liknande.

– Samtidigt har ombudsverksamheten här vuxit hela tiden. Vi är paketombud och har utlämning för Systembolaget, påpekar Karin.

Hon tillägger även all byråkrati med egenkontroll och matsäkerhet:

”Det är ett ganska fritt arbete, men samtidigt om jag jämför med min man som jobbar på fabrik kan jag sällan ta ut fyra veckors semester eller lediga klämdagar.”

– Många tror inte det är så mycket att hålla koll på i en liten affär, men vi har precis samma regler och lagar som en stor affär. Skillnaden är bara att vi är färre som ska sköta det.

Men verksamheten har stolt överlevt i alla år. En orsak är att den lockar folk från många små orter runt omkring som saknar affär. Det närmaste alternativet härifrån är i Skene över två mil bort.

Det finns även andra orsaker, menar Karin:

– Ägandeskapet, att det är en förening som står bakom och ställer upp mycket för oss. Sen att vi har varit kvar i ICA har stor betydelse. Vi är för små för att kunna bli rika men har mycket stöd i den stora organisationen.

Annons

Dessutom får man driftsstöd av regionen för att driva mathandel på landsbygden.

Redan som barn i Älekulla pratade Karin om att hon ville jobba i affär. Så blev det även om tankarna har flugit i väg ibland:

– Runt 2000 när vi fick barn och jag var mammaledig var jag inställd på att göra något annat. Vi köpte hus i Örby och jag funderade, men jag blev ändå kvar här.

En stor orsak är att hon alltid har trivts med dem som kommit in genom dörren:

– Det är bra människor som bor här och de är glada för det mesta.

Och kollegorna…

– Vi är fyra som jobbar här och vi trivs jättebra med varandra. Det är en förutsättning för att det ska fungera.

Nackdelen med att vara chef på en liten enhet är att det kan vara svårt att koppla av ibland.

– En ledig dag kanske inte blir en ledig dag, då jag måste hoppa in om någon blir sjuk.

Karin jobbar fyra dagar i veckan bland matvarorna, men varje onsdag går hon upp en våning för att sköta pappersarbetet:

Annons

Hon sitter i lunchrummet:

Affären ligger i det som tidigare varit både skola och syfabrik.
Affären ligger i det som tidigare varit både skola och syfabrik.Foto: Pelle Boersma/BT

– Det här är mitt kontor, säger hon och skrattar. Jag tycker om att hålla på med bokföring, det är bara att timmarna går alldeles för fort.

Arbetsdagarna i affären består mycket av att packa upp och fylla på varor, men underhållet av fastigheten sköter Samhällsföreningen.

Coronapandemin har inneburit en uppgång för handeln här. Många har varit hemma och handlat på hemmaplan, och företaget har haft sänkt arbetsgivaravgift.

– Sen har vi plockat ihop matkassar till kunderna och levererat på lastbryggan, men den tjänsten slutade vi med efter sommaren för att vi inte räckte till i personalen.

Efter 28 år är Karin alltså kvar som ICA-handlare där hon började.

Frågan är vad hon hade gjort annars…

– Jag vet faktiskt inte och jag trivs fantastiskt med det jag gör. Det är ett ganska fritt arbete, men samtidigt om jag jämför med min man som jobbar på fabrik kan jag sällan ta ut fyra veckors semester eller lediga klämdagar, menar Karin och fortsätter:

– Inför jul när många tar ledigt ett par dagar och går hem, då har vi som allra mest att göra.

Utanför affären står en bensinpump. Den gamla tanken i marken var utdömd och måste bytas. Då fick man EU-bidrag för att kunna byta ut tanken och fortsätta.

Annons

Annars hade man tvingats sanera marken och det hade blivit så dyrt att man hade tvingats stänga hela verksamheten.

Nu ser Karin optimistiskt mot framtiden och utvecklingen av affären:

– I och med att vi är paketombud ger det nya kunder när de märker att vi har ett ganska bra sortiment för att vara en liten affär.

Dessutom har man faktiskt planer på att utöka butiksytan:

– Vi är lite trångbodda och en ombyggnad är på gång. Vi ska göra om kallagret till butik. Sen får vi se var vi ska ha kallagret, säger Karin och skrattar.

Fakta

Karin Bergqvist

Ålder: 46 år.

Familj: Sambo Björn, döttrarna Emma 20 år och Frida 17 år.

Bor: Är född och uppvuxen i Älekulla och bor här nu. Bodde 14 år emellan i Örby. "Här är så lugnt, ibland är det helt knäpptyst. Det finns ingen stor väg, inga industrier som låter, det tänker jag på ibland", säger Karin.

Intressen: Gillar att greja i trädgården.

Pelle BoersmaSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons