Annons

Ida blev utbränd av stressen

Var fjärde ung person upplever att de känner sig stressade enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. I värsta fall får stressen allvarliga konsekvenser och kan leda till utbrändhet.
En av de drabbade är Ida Hildén som fick uppsöka sjukvård när hennes vänstra sida plötsligt domnade av.
– Jag låg fem nätter på strokeavdelningen innan de kunde utesluta att det var något fysiskt fel.
Sjuhärad • Publicerad 28 november 2019
Ida Hildén menar att meditation och andning är det som bäst hjälper henne att komma tillbaka efter att hon gick in i väggen. Hon vaknar tidigt naturligt och går upp innan resten av familjen vaknar för en stunds meditation. ”Det är jätteviktigt för mig att ta för mig själv” säger hon.
Ida Hildén menar att meditation och andning är det som bäst hjälper henne att komma tillbaka efter att hon gick in i väggen. Hon vaknar tidigt naturligt och går upp innan resten av familjen vaknar för en stunds meditation. ”Det är jätteviktigt för mig att ta för mig själv” säger hon.Foto: Lovisa Hansson

Antalet sjukskrivningar på grund av stressdiagnoser har ökat med 370 procent sedan 2011 bland unga kvinnor mellan 25 och 29 år. De siffrorna har tv-programmet Uppdrag Granskning tagit fram i sin serie ”Sjukt stressad”.

Nyligen fyllda 30-åringen Ida Hildén bor i ett hus i Börstig med sin sambo och son Theodor. Innan hon blev utbränd jobbade hon som djurskötare och maskinförare på en mjölkgård. Många timmar utöver arbetsdagen lades på att starta upp ett självhushåll på familjens gård.

Annons

Hon berättar att hon i flera månader börjat känna av fysiska besvär men kämpat med att hålla samma tempo som tidigare. Men en dag tog det stopp.

– Jag gick in i väggen så att det smällde om det. En dag var jag ute med Theo och stängslade på gården. Då plötsligt la hela min vänstra sida av, säger ida Hildén.

”När jag kom hem från sjukhuset blev det som ett totalt mörker för mig”

Ida fick åka in till sjukhuset och blev inlagd på strokeavdelningen. Läkarna misstänkte tidigt att de fysiska symptomen kunde vara ett resultat av stress. Men för att utesluta stroke eller någon annan allvarlig sjukdom fick hon ligga inne på avdelningen i flera dagar.

För Ida var det svårt att acceptera att hennes tillstånd inte berodde på fysiska besvär.

– Jag trodde att jag hade fått sämre kondition och behövde träna mer eftersom jag innan kraschen kände att jag inte klarade lika mycket som förut.

Hon beskriver det som att hon nästan blev arg på läkarna som satte diagnosen utbrändhet på henne då hon i början inte kunde godta det som en förklaring.

– När jag kom hem från sjukhuset blev det som ett totalt mörker för mig. Jag har haft erfarenhet av psykisk ohälsa tidigare och det här var inte på samma sätt. Men när jag kom hem var det som att något släppte och jag bara grät hur mycket som helst.

Ida blev sjukskriven från sitt jobb och insåg under tiden att för att hon skulle kunna må bra igen så var hon tvungen att göra flera förändringar i sitt liv.

”Att umgås med andra människor är något jag har fått skala ner för det blir för mycket för mig. Jag har till exempel tagit bort 400 vänner från Facebook.”

– Jag har alltid varit energisk, haft mycket för mig och trott att jag alltid skulle klara samma tempo. Men jag missade mitt egenansvar – att se till att ta hand om mig själv.

Ida berättar att hon fortfarande kämpar med att ta hand om sig själv och sitt mående. Hon är fortfarande utbränd och känner av de symptomen. Ida har även en högkänslig personlighet (HSP) vilket gör det svårare att filtrera bort intryck i mötet med andra personer.

Annons

– Att umgås med andra människor är något jag har fått skala ner för det blir för mycket för mig. Jag har till exempel tagit bort 400 vänner från Facebook. Men det innebär också att jag har mer att ge när jag träffar mina kompisar.

Men den ultimata nyckeln för Ida har varit mindfulness och yoga. Det har hjälpt till att filtrera bort de stressiga tankarna och tvingat henne att vara i nuet.

– Jag såg till att vara mycket i skogen. Dels för att jag behövt skala bort intryck och i skogen kunde jag bara sitta och glo framför mig. Och dels för att det var en bra aktivitet för Theo.

Intresset för yoga startade för ungefär sex år sedan men Ida berättar att hon länge varit nyfiken på alternativmedicin och liknande.

– Jag kan nog vara ganska flummig. Men jag tänker att de som väljer att gå till mig på yogakurs är öppna och mottagliga för sådant. Hade de inte varit det hade de inte kommit tillbaka.

Efter att ha utbildat sig till yinyoga-instruktör startade Ida enskild firma och erbjuder nu tioveckorskurser i yinyoga. Kurserna hålls hemma i huset i Börstig och Ida var förvånad över att det fanns ett så stort intresse.

– Det märks att det är något som många är i behov av. På vissa sätt är jag tacksam för att jag har fått den här upplevelsen. Nu vet jag vem jag är och vad jag vill och jag har kommit på att jag verkligen vill hjälpa andra människor, säger Ida Hildén.

Fakta

Ida Hildén

Ålder: 30 år.

Familj: Sambo och sonen Theodor fyra och ett halvt år.

Bor: På gård i Börstig. Uppvuxen i Fristad där föräldrarna fortfarande bor.

Gör: Yogainstruktör och sysslar med självhushållning. Hemmaförälder.

Intressen: ”Egentligen att kunna bli den bästa människan jag själv kan bli så att jag sedan kan hjälpa andra. Sedan gillar jag allt alternativt som naturlig hälsa och självläkning. Även djur, natur och odling”.

Lyssnar/tittar på: "Har slutat lyssna på radio eller titta på tv. Det är för mycket intryck och något som jag har varit tvungen att skala bort för att kunna må bättre”.

Tror på: ”Ser man inte till att skapa tid för sig själv så kan det inte bli bra. Man måste ta hand om sig själv för att sedan kunna tänka på andra”.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons