Annons
Nyheter

Forskar för bästa lösningar

Henrik Andersson flyttade till Trondheim och blev professor i optimering. Vägen dit har gått via Bäckängsgymnasiet, sedan till Linköping och Norrköping och så till Norge, dit Henrik Andersson flyttade för nio år sedan.
Henrik Andersson
Borås /Trondheim • Publicerad 20 oktober 2016
Henrik Andersson har gått vägen från uppväxten i Fristad och Bäckängsgymnasiet till att bli professor i Trondheim. Foto: Privat
Henrik Andersson har gått vägen från uppväxten i Fristad och Bäckängsgymnasiet till att bli professor i Trondheim. Foto: Privat

Det är avancerad forskning Henrik sysslar med. Han förklarar att det handlar om att analysera komplexa beslutssituationer med hjälp av matematiska modeller och ger exempel på projekt han involverats i. Ett av dem handlar om att ta fram ett schema för barnmorskorna vid ett sjukhus så att servicen till allmänheten blir bättre samtidigt som barnmorskorna får en bättre arbetssituation. Ett annat projekt är att planera transporter av gas så att lagren aldrig blir överfulla eller tomma, men transportkostnaden blir så låg som möjligt. Ett tredje projekt handlar om att på ett effektivt sätt lokalisera och hämta upp lånecyklar i en stad.

Banan för Henrik från Fristad började på Bäckängsgymnasiets naturvetenskapliga linje.

Annons

– Jag har alltid haft ganska lätt för matematik och varit intresserad av naturvetenskap, främst fysik, förklarar han.

Han fortsatte med att läsa industriell ekonomi vid Linköpings universitet och det var här han kom i kontakt med optimeringsläran, det vill säga att finna den bästa lösningen på ett problem utifrån de förutsättningar som ges.

– Här fann jag kopplingen mellan teknik, ekonomi och matematik som var anledningen till att jag valde industriell ekonomi, säger Henrik och berättar att han sedan läste alla optimeringskurser som erbjöds.

Henrik fick möjlighet att göra sitt examensarbete i Florida. Tillbaka i Linköping upptäckte han att det fanns möjlighet att doktorera och valde avdelningen för kommunikations- och transportsystem i Norrköping.

– Tiden som doktorand innebar mycket forskning, med allt från euforiska känslor då saker går som man hoppas och man kommer på en lösning på ett problem som bara en stund tidigare såg nästintill olösligt ut, till nattsvart mörker då ingenting verkar fungera och man funderar på om det är rätt val i livet. Samtidigt var det tillfredsställande att undervisa och handleda när man lyckades förklara någonting för en student och bitarna föll på plats, säger Henrik.

Avhandlingen om lagerstyrd ruttplanerning för hämtning av industrisopor och distribution av pappersmassa ledde till kontakter som gjorde att Henrik blev erbjuden en post doc under fyra år vid universitetet i Trondheim. Innan de fyra åren gått fick Henrik en tjänst som försteamanuensis och 2014 blev han utnämnd till professor.

Som fast anställd har Henrik möjlighet att söka ett sabbatsår vart femte år då han helt kan ägna sig åt att forska. Nu har han startat sitt första sabbatsår och samarbetar med en forskargrupp i Montreal i Kanada, vilket gjort att familjen tillbringat sommaren där.

Annars trivs Henrik och familjen i Trondheim.

– Det är en trevlig stad, säger han. Storleksmässigt är den inte olik Borås och har likt Borås ett riktigt bra fotbollslag. Tyvärr inte gulsvart, men man kan inte få allt. Jag tycker om närheten till naturen. Centrum är också fint . Att komma hit som svensk var inte heller besvärligt. De flesta norrmän förstår svenska.

För närvarande har Henrik inga planer på att flytta härifrån.

Annons

– Vi trivs väldigt bra, har bra jobb och många vänner, säger han. Men i det längre perspektivet vet man aldrig.

"Jag har alltid haft ganska lätt för matematik och varit intresserad av naturvetenskap, främst fysik"

professor i optimering i Trondheim

Marianne Hedenryd

Fakta

Henrik Andersson

Ålder: 42 år.

Bor: I radhus på Flatåsen, söder om Trondheims centrum.

Yrke: Professor i optimering vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

Familj: Gift med Ane Marte, döttrarna Ida Johanne 4,5 år, Ellinor Linnea 2,5 år och Selma Elise, ett halvår.

Intressen: Familjen. Musik. Läser, William Gibson och Bret Easton Ellis är favoritförfattare, böcker om band/artister samt populärvetenskap. Tränar.

Saknar från Sverige: "Sill, särskilt matjessill. Varm lunch, här äter nästan alla bara smörgås till lunch."

Om tio år: "Jag hoppas att jag gör ungefär det jag gör i dag. Vi är inne i många intressanta teknologiförändringar som kommer att påverka behovet av optimering men också kommer att skapa fler och nya tillämpningar. "

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons