Annons
Nyheter

Föreningen som gått i pension

Berit Liberg och Anna-Lisa Nyström är styrelsemedlemmar i SPF Seniorernas allra äldsta förening. Föreningen har hunnit fira 75-årsjubileum. Och nu ser de fram emot att föreningen skall bli ännu äldre.
Borås • Publicerad 2 februari 2016
Berit Liberg och Anna-Lisa Nyström är med i styrelsen för Borås och Sveriges äldsta pensionärsförening. Foto: Jan Pettersson
Berit Liberg och Anna-Lisa Nyström är med i styrelsen för Borås och Sveriges äldsta pensionärsförening. Foto: Jan Pettersson

Det ryktas till och med att SPF Seniorerna Borås 3: an skulle kunna vara världens äldsta pensionärsförening, men det är inget som Berit och Anna-Lisa vågar stå för. Däremot vet de att 3:an i Borås var den tredje föreningen som såg dagens ljus när SPF grundades 1939. Ingen av de första två föreningarna finns kvar och därför blir föreningen i Borås, som kom till 1940, äldst i landet.

Berit är ordförande för tredje året i 3:an, Anna-Lisa är sekreterare sedan sex år. Båda gick med i 3:an ditlockade av andra.

Annons

– När man blir pensionär bör man se om sitt hus och fundera över vad man skall göra. Har man haft ett yrkesverksamt liv är det ganska skönt att även fortsättningsvis ha lite uppgifter utanför hemmet. Vara ledig och göra vad man vill kan man ju ändå, förklarar Anna-Lisa och tillägger att det är ett fantastiskt liv att få vara pensionär och få vara frisk.

– Den sociala delen av föreningslivet är viktig, att man hittar på saker tillsammans. Är man ett bra gäng kan man ha mycket roligt, säger Berit.

I dag har 3:an 180 medlemmar och är en av tre SPF-föreningar i centrala Borås. Nu diskuteras ett samgående. Många tycker det är värdefullt att Sveriges äldsta SPF-förening får leva kvar. Hittills har ett första beslut tagits om samgående med SPF Lugnet i Borås, som enligt planerna kommer att slutgiltigt besluta att gå ihop med 3:an och avsluta sin förening vid sitt årsmöte. Den tredje föreningen Boråsbygden vill avvakta.

Anna-Lisa och Berit ser många fördelar med en större förening som efter sammanslagningen skulle få över 400 medlemmar. Föreningen får mer personella och ekonomiska resurser med möjligheter till en kraftfullare verksamhet. De tre centrala SPF-föreningarna har redan nu gemensamt kontor på Träffpunkt Simonsland.

– Vi blir fler, och fler kan då komma med idéer och vi får råd att göra lite mer, säger Berit och Anna-Lisa.

De är medvetna om att en del medlemmar kan tycka att den nya föreningen blir för stor men Berit och Anna-Lisa menar att man från de båda föreningarna får jobba sig samman så att man får den gemenskap många söker.

– Det beror ju på oss själva om vi skall klara det, påpekar Berit.

Dessutom tror de att det är bra om man kan anordna fler och större aktiviteter, då kan man också locka fler yngre pensionärer.

3:an har representanter i Kommunala pensionärsrådet i stadsdelsnämnd Norr och Väster och Anna-Lisa är sedan ett år representant i Centrala pensionärsrådet i Borås stad. Detta ger möjlighet att vara med och påverka, och de ser att det finns viktiga frågor att driva för de äldre.

– Det viktigaste är att vi har en bra äldrevård, att det inte knappas in på resurserna, säger Anna-Lisa.

Annons

– Och att de äldre får bra mat, tillägger Berit. Och att pensionärerna får välja själva hur de vill ha det, det pratas mycket om att äldre skall få välja, men det är inte alltid så.

– Tryggheten är viktig, många känner sig ensamma, tillägger Anna-Lisa.

Marianne Hedenryd

Fakta

Berit Liberg

Ålder: 73 år.

Bor: Borås.

Yrke: Pensionär, tidigare sjuksköterska.

Familj: Ogift.

Intressen: Motionera, musik och film.

Anna-Lisa Nyström

Ålder: 75 år.

Bor: Dalsjöfors.

Familj: Barn och barnbarn.

Yrke: Pensionär, tidigare lärare, speciallärare och rektor.

Intressen: Resor, bland annat med husbil, musik, familj.

SPF Seniorerna 3:an

SPF (Sveriges pensionärers riksförbund) bildades 1939. 1940 bildades föreningen i Borås med 21 medlemmar. Enligt protokoll från den här tiden valdes Fritz Holmberg till ordförande och kassör och till sekreterare valdes Karl E Karlsson. Filip Boo och Johan Hallgren var suppleanter och revisorer var Frans Bruno och Linus Eriksson. För att få ekonomin att gå ihop ordnades teckningslistor för att få bidrag. Borås Tidning och Västgötademokraten skänkte 20 kronor var. Om föreningens kassa inte understeg 100 kronor skulle efter ansökan och beslut understöd kunna utbetalas med cirka 10 kronor till behövande medlemmar.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons