Annons
Nyheter

Gymnasieskolor nobbade valet

Två av Borås gymnasieskolor avstod från att hålla skolval. Detta trots tidigare kritik mot låga kunskaper och skyhöga SD-resultat.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2014
Foto: 

Bland dem som deltog var valdeltagandet betydligt högre än i söndagens EU-val.

Varken Viskastrandsgymnasiet eller Sven Eriksonsgymnasiet arrangerade EU-val. BT:s lärarbloggare Viktor Åberg har själv tagit upp fenomenet.

Annons

– Det är ett stort problem att vi från skolans sida inte lyckas göra demokrati och inflytande mer intressant och uppenbarligen har vi mycket mer att arbeta med på denna front på Sven Erikson, skriver han i ett inlägg om elevernas bristande intresse för att komma till möten om aktiviteter inför valen.

– Dock ringar möjligen en av de kommentarer jag fick innan mötet in något essentiellt i sammanhanget. Kommentaren löd: Får man betalt?

Åberg har också tagit upp att Skolinspektionen förra året anmärkte särskilt på de låga resultaten i samhällskunskap på Sven Eriksonsgymnasiet, framför allt delen om svenskt statsskick har varit oerhört problematisk för många elever.

– Jag hade supergärna ägnat mycket tid åt ett skolval. Men vi har nationella prov, läroplanen och det här har inte gått att få ihop på ett bra sätt.

Vid förra riksdagsvalet röstade var femte elev i Borås på Sverigedemokraterna, och på Viskastrandsgymnasiet var andelen dubbelt så hög. Efteråt ifrågasattes hur seriöst eleverna hade tagit valet, samtidigt som dåvarande gymnasiechefen talade om en personal i chock.

– Vi ska satsa på valet i höst, säger nu läraren Karl-Gustaf Bjursell på Viskastrand. Men vi har haft en väldigt fin politikerdag här på skolan.

Han förnekar att ett uteblivet skolval skulle ha något att göra med att 40 procent av skolans elever förra valet röstade på SD. Elevernas ointresse är skälet som skolan hänvisar till.

– Det är svårt att få dem att ta ställning.

Men på de gymnasier som arrangerar skolval har eleverna röstat i högre utsträckning än väljarna i övrigt.

På Almåsgymnasiet var valdeltagandet 64 procent. Här blev Socialdemokraterna klart största parti med 36 procent av rösterna. Moderaterna fick strax över tolv procent och Sverigedemokraterna strax under 12 procent. Piratpartiet fick nästan tio procent och Miljöpartiet drygt nio.

Annons

Bäckängsgymnasiet hade ett valdeltagande på 65 procent. Här blev Miljöpartiet störst med 24 procent. På andra plats kom Socialdemokraterna med över 18 procent. Feministiskt initiativ fick drygt 13 procent. Moderaterna fick drygt tolv procent och Folkpartiet strax under elva procent.

På Tullengymnasiet röstade bara 21 elever. Här fick Socialdemokraterna 48 procent av rösterna. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Piratpartiet fick vardera drygt 14 procent. Miljöpartiet hamnade strax under tio procent.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons