Annons
Nyheter
Wiland flyttar till Danmark i januari – efter den allsvenska säsongen.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2008
Lämnar Elfsborg för Köpenhamn.
Lämnar Elfsborg för Köpenhamn.Foto: Sara Moritz/Arkiv

Priset för Johan Wilands händer: 10 miljoner.

Det betalar FC Köpenhamn.

Annons

Men Elfsborg behåller honom till årsskiftet.

– Det blev en väldigt bra lösning för alla parter. Nu är det Elfsborg som gäller, så får jag tänka på Danmark sen, säger huvudpersonen Wiland, 27.

Han lämnar Elfsborg. Sjömarken. Och Nya Zeelandsvägen. Ny postadress från och med nyår blir kungliga huvudstaden Köpenhamn.

Redan i torsdags skrev den Rydboholmsfostrade målvakten ett femårskontrakt med den danska storklubben, men det var först igår som beslutet offentliggjordes.

FCK som under sommaren värvat Halmstads Petter Larsson och Kalmars Cesar Santin fortsätter därmed sitt värvarstråt i allsvenskan med Wiland som på 15 omgångar hållit nollan i tio matcher.

Prissumma: 10 miljoner.

– Ja, det ligger däromkring, bekräftar Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

Wiland säger:

– Det är klart det handlar om mer pengar än det gör här hemma och givetvis betyder det en del, men jag ville komma vidare och ta ett nytt steg.

Ytterligare positivt för Wilands plånbok är den danska artistskatten på 30 procent som sträcker sig över tre år.

Annons

– Det är helt andra ekonomiska förutsättningar i Danmark. Det är jättekul för Johan, säger Anders Svensson som inte uppvaktats av FCK efter det bud som Elfsborg avvisade i början av juli.

För Wilands del blir säsongen lång. Med start januari 2008 och avslutning i juni 2009.

– Det blir en lång säsong, men fotboll är ju det jag älskar, så det ska nog gå.

Men är danska ligan så mycket bättre och mer utvecklande än den svenska?

– Det kanske inte är så jättestor skillnad, men FCK är ett storlag och de spelar många internationella matcher. Klubben satsar mycket och jag har bara hört gott från de spelare (Fredrik Berglund, Tobias Linderoth och Marcus Allbäck) jag pratat med.

I Köpenhamns mål står för närvarande den danske landslagsmålvakten Jesper Christiansen. Han har kontrakt till 2012, men dansk media placerar honom i Toulouse inom kort. Fast konkurrensen är inget som avskräcker Wiland. Tvärtom.

– Jag mår inte bra om jag är given förstamålvakt. Jag höjer mig av konkurrens. Här i Elfsborg har Abbas (Hassan) gjort att jag blivit bättre. Klart det finns en risk att jag inte får spela, men det finns risker med allt här i livet.

Troligtvis blir det någon resa till Köpenhamn under hösten så att Wiland och hans Mia kan hitta lägenhet, men än har han inte varit i kontakt med sin blivande tränare, Ståle Solbakken.

Tankarna på Danmark ska läggas på hyllan – till januari. Men i går var det ingen som ville tala om annat.

– Det har varit helt makalöst. Jag har suttit i telefon hela dan, men det får man ta. Det är bara kul att man är intressant. Tänk om ingen velat skriva om övergången?

Martin Björklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons