En bortamatch till utan seger

Bortaspöket raserade Elfsborgs gulddrömmar.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010
STEGET FÖRE. Elfsborgs Martin Ericsson i en bollduell med Brommapojkarnas Mikkel Jensen och Imad Chhadeh. Ericsson låg bakom kvitteringsmålet i den 78:e minuten.foto Sören Andersson/scanpixFoto:

Nu kan det vara på väg att rycka undan tredjeplatsen också.

– Vi har det tufft borta och i dag sätter vi inte våra chanser, säger Niklas Hult, som ändå fick göra sitt första allsvenska mål.

Elfsborg har bara vunnit två av tolv bortamatcher i år. Ett facit som inte skrämmer, och som gjort att guldjakten fick läggas ner tidigt.

– Vi får göra en mer djupgående analys om varför vi haft det så svårt på bortaplan efter säsongen, säger tränare Magnus Haglund när Elfsborg missat chansen att klättra förbi Örebro på tredjeplatsen.

Något som nu gör att chansen till Europaspel nästa år glider ännu lite längre bort.

– Nu är det Åtvidaberg nästa och vi får försöka vinna den. Sedan får vi se, säger Haglund.

Brommapojkarna, som i går slogs för sin existens i allsvenskan, hade naturligtvis siktet inställt på en livsviktig seger.

Elfsborg, som i avsaknad av Anders Svensson, Stefan Ishizaki, James Keene och Daniel Mobaeck, fick ställa upp med ett ungt mittfält, fick dock en strålande start.

Jon Jönsson, som pricksköt in en frispark mot Göteborg sist, fick en ny chans en bit utanför straffområdet i den 6:e minuten – och sköt i mål igen.

Men under någon minut var det den allsvenska debutanten Oscar Hiljemark som fick målet på sitt konto, innan Jönssons namn slogs fast. Hiljemark var sedan också nära att nicka in ett mål efter en hörna, men bollen smet utanför.

Så långt allt väl.

Men sedan smög sig bortaspöket på. Det där som gjort att laget har bara två vinster, sex oavgjorda och fem förluster på bortaplan. Medan siffrorna på Borås Arena är åtta vinster, fyra oavgjorda – och noll förluster.

Då kom 1–1, efter en boll in mot straffområdet som Sinan Ayranci i närkamp med Martin Andersson fick skallen på.

Och då kom även 2–1 på straff, efter att Mathias Florén, enligt domare Daniel Stålhammar, hållit fast en BP-spelare.

Elfsborg repade sig dock mot slutet och kvitterade genom unge Niklas Hult som på sin egen retur gjorde sitt första allsvenska mål.

– Förra året fick jag debutera här och nu gjorde jag mitt första mål. Men det hade ju varit betydligt roligare om vi vunnit, säger Hult.

I slutet av matchen hade sedan Elfsborg en rad chanser, bland annat genom Martin Ericsson, Denni Avdic och Johan Larsson. Men något segermål – på bortaplanen – kom aldrig.