Elfsborg straffat i supercupen

Elfsborg kvitterade till 2–2 på straff i supercupens absolut sista sekund, och hade greppet i straffläggningen. Men det blev ändå Malmö FF som drog längsta strået.
Nyheter • Publicerad 9 november 2014

Hemma på Malmö stadion vann Malmö FF årets svenska supercupfinal. Svenska mästarna Malmö FF besegrade cupmästarna IF Elfsborg med totalt 7–6 efter förlängning och straffläggning.

Här är matchen i sammandrag:

Första halvleken : I den 21:a minuten tog Elfsborg ledningen med 1–0. Marcus Rohdén slog en precis genomskärare som frispelade Viktor Claesson till vänster i straffområdet. Med en yttersida chippade Claesson snyggt in ledningsmålet över Malmömålvakten Zlatan Azinovic.

I 43:e minuten var Rohdén fri från samma position efter att Viktor Prodell stått för en fin passning. Den gången räddade dock Azinovic med en fotparad. Därmed stod sig 0–1 halvleken ut.

Andra halvleken : Från minuterna 69 till 71 exploderade matchen. Först tvingades Kevin Stuhr Ellegaard till en kvalificerad räddning med högerbenet på ett friläge för Emil Forsberg i 69:e. Minuten senare hade Viktor Claesson en dubbelchans från mycket nära håll. Returen sköt han över från bara en halvmeters avstånd. I Malmös påföljande anfall sköt sedan Simon Kroon i stolpen. Tre superlägen, men fortfarande 0–1.

I 86:e minuten var Simon Hedlund helt fri efter en miss av landslagsuttagne Filip Helander. Hedlund blev dock störd i avslutet och Azinovic räddade till en resultatlös hörna.

Strax efter var Prodell nära att punktera matchen, men hans styrning av Johan Larssons hårda inspel gick utanför. Både Prodell och Hedlund ropade på straff, dock utan att få gehör från domaren.

I 89:e var återigen Hedlund nära att göra mål. Hans sologenombrott räddades dock av Azinovic. Spelet vände och på en långboll var plötslig Isaac Kiese Thelin helt fri. Stuhr Ellegaard fick handen på bollen, men den rullade sakta över mållinjen till 1–1.

Alltså kvitterat i matchens näst sista ordinarie spelminut efter att Elfsborg på kort tid haft tre kanonlägen.

I minut 92 fick Malmös Johan Hammar sitt andra gula kort, vilket innebär att Elfsborg får numerärt överläge.

Förlängningen : Simon Hedlund skapade ett läge direkt, bollen smet dock utanför. Malmö spelar 4-3-1-1, vilket skapar ytor för Elfsborg på kanterna.

Från minuterna 97 till 100 stack Malmö upp ett par gånger. Bland annat kom de fem mot fyra i en kontring. Då blockerade en Elfsborgsback ett skott från Pavel Cibicki i sista stund.

Efter en bra start av den första förlängningskvarten tappade alltså Elfsborg kommandot och Malmö kunde trots utvisningen ha god kontroll.

I minut 110 hade Marcus Rohdén ett bra skottläge i straffområde, men Azinovic räddade till hörna. På hörnan kontrade Malmö fyra mot två. Bollen nådde Emil Forsberg som kunde slå in 2–1 i tomt mål.

I minut 116 skapade Elfsborg två högkaratiga kvitteringschanser. Först var Prodell och inhoppare Per Frick nära att trycka in bollen efter ett högerinlägg. På den efterföljande hörnan räddades Rohdéns nick på mållinjen.

I minut 120 tilldöms Elfsborg straff efter att Simon Hedlund fallit för Anton Tinnerholm i straffområdet. Viktor Prodell kliver fram och sätter säkert bollen högt. 2–2 i 121:a.

Det blir straffavgörande.

Straffarna: 2–3 Per Frick, säkert till höger. Azinovic gick åt andra hållet.

3–3 Anton Tinnerholm rullar lugnt in bollen till höger. Stuhr Ellegaard åt andra hållet.

3–4 Viktor Prodell. Säkert igen. Nu i andra hörnet. Azinovic går rätt men är inte nära.

4–4 Emil Forsberg. Samma hörn som Frick och Tinnerholm. Ellegaard åt fel håll igen.

4–5 Marcus Rohdén. Dagens vassaste straff. Rakt upp i vänstra krysset.

5–5 Simon Kroon. Samma visa. Kroon till höger, Ellegaard till vänster.

5–6 Johan Larsson. Högt mitt i målet. Azinovic chanslös igen.

* Pavel Cibicki miss. Ellegaard räddar lågt i sitt vänsterhörn.

* Simon Hedlund miss. Hade chans att avgöra – sköt klockrent i högerstolpen. Azinovic i samma hörn.

6–6 Isaac Kiese Thelin. Rullar in den till höger. För första gången går Ellegaard till höger.

Suddenstraffar: * Mikkel Beckmann miss. Kanonräddning av Azinovic. Beckmanns skott är ganska högt.

7–6 Erdal Rakip avgör. Sätter bollen lågt till höger. Ellegaard till vänster. Malmö klara supercupmästare.

Supercupfinal 2014

Malmö FF–IF Elfsborg 7–6 efter straffar. 2–2 (1–1) efter förlängning. 1–1 (0–1) efter ordinarie tid. 0–1 Viktor Claesson (21), 1–1 Isaac Kiese Thelin (89), 2–1 Emil Forsberg (111), 2–2 Viktor Prodell (120+2).

Utvisning, Malmö FF: Johan Hammar (90+2, två gula kort)

Elfsborgs lag: Kevin Stuhr Ellegaard – Johan Larsson, Daniel Mobaeck, Anton Lans, Adam Lundqvist – Henning Hauger (Per Frick, 106), Anders Svensson, Viktor Claesson (Mikkel Beckmann, 86) – Arber Zeneli (Simon Hedlund, 77), Viktor Prodell, Marcus Rohdén.