Annons
Nyheter

Elfsborg - en klubb som går plus

Flera av allsvenskans klubbar blöder ekonomiskt. Men Elfsborg fortsätter gå plus.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2011
GÖR VINST. Trots att många var besvikna över fjärdeplatsen förra året gick Elfsborg plus 1,4 miljoner, visar bokslutet.
GÖR VINST. Trots att många var besvikna över fjärdeplatsen förra året gick Elfsborg plus 1,4 miljoner, visar bokslutet.Foto: 

Bokslutet för 2010 är färdigräknat och klubben gjorde förra året en vinst på 1,4 miljoner kronor.

– Vi är väldigt glada över det läge vi är i. Och det är vi tack vare det stora stödet från sponsorer och publiken, säger ordföranden Bosse Johansson.

Annons

På onsdag håller Elfsborg årsmöte. Och där visar klubben upp ett plusresultat för andra året i rad. Intäkterna uppgick till knappt 115 miljoner, vilket var en ökning med nästan 25 miljoner från föregående år. Där ingår försäljningen av Emir Bajrami till Twente för 31 miljoner.

– Däremot sålde vi Denni Avdic efter nyår och ingår alltså inte i det här bokslutet, utan kommer bokföras först i år vilket vi är noga med att påpeka, säger Bosse Johansson.

Att resultatet inte blev mer än 1,4 miljoner trots den stora Bajrami-försäljningen förklaras av att stora delar av de pengarna användes direkt i somras.

– Ser vi till de senaste åren har vi legat runt nollstrecket och det finns inget självändamål för klubben att tjäna massa pengar. I och med att vi har byggt upp en buffert i eget kapital (36 miljoner) och driften går bra kan vi återinvestera i stort sett alla intäkter, säger Bosse Johansson.

Framför allt handlar det om satsningar inom tre områden: nya spelare, talangutveckling (Camp Elfsborg) och kontraktsförlängningar. I somras köptes Jesper Christiansen, Andreas Klarström och Jon Jönsson för 27,8 miljoner med engångsavgifter och avskrivningar inräknat. Dessutom förlängde Anders Svensson sitt kontrakt till 2013.

– Vi har en trygghet och harmoni i klubben. Nu har vi ett bra läge att fortsätta vår satsning, kommenterar klubbchefen Stefan Andreasson.

Men det finns också orosmoln. Räknar man bort spelarköp och spelarförsäljningar gick Elfsborg minus två miljoner. Dessutom minskade publiksnittet med drygt 1 300 personer till 8 423 åskådare per match mot det budgeterade 9 000.

– Har vi en gång haft 12 000 i snitt kan vi ha det igen. Och det känns som att det kan vända tillbaka i år. Det verkar vinnas en nyfikenhet på oss i staden och en sund glädje kring Elfsborg. Vi jobbar hårt med de här frågorna och hoppas det kan slå igenom, säger Stefan Andreasson.

De allsvenska klubbarnas resultat 2010

AIK -9 miljoner (bekräftat)

Djurgårdens IF -20 miljoner

IF Elfsborg +1,4 miljoner (bekräftat)

Gais 0

Gefle IF -2-4 miljoner

BK Häcken +1 miljon

Halmstads BK -10 miljoner

Helsingborgs IF 0

IFK Göteborg Ligger över nollstrecket.

IFK Norrköping Ingen uppgift

Kalmar FF -8,5 miljoner

Malmö FF -32,8 miljoner (bekräftat)

Mjällby Ingen uppgift

Syrianska Ingen uppgift

Trelleborg -2,8 miljoner

Örebro +2,5 miljoner

Fotnot: AIK:s, Elfsborgs och Malmös siffror är bekräftade. Övriga resultat är preliminära.

Källa: SPORT-Expressen, 4 februari.

Pierre Henriksson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons