Annons
Nyheter

Bajrami - spelaren som sticker ut

Emir Bajrami stortrivs.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2008
Emir Bajrami har äntligen fått sitt genombrott i Elfsborgströjan ? och spelar en viktig roll i kvällens match mot IFK Göteborg.
Emir Bajrami har äntligen fått sitt genombrott i Elfsborgströjan ? och spelar en viktig roll i kvällens match mot IFK Göteborg.Foto: 

En bra vår har givit honom en plats i startelvan. Och i rampljuset.

– Folk som säger att de inte gillar uppmärksamhet ljuger, säger han.

Annons

Förra året var det många som trodde att den nu 20-årige Köpingkillen Bajrami skulle få sitt genombrott. Han gjorde mål i allsvenskans andra match, men blev sedan bänkad i nästa.

– Det kan man tycka vad man vill om. Det var en jäkligt tung period. Mitt självförtroende var i botten och det kändes som allt gick emot mig just då. Men det är bättre att man tagit de smällarna nu och inte när man är i utlandet. Man stärks av att få ta lite stryk.

Bajrami fick sedan fortsätta att spendera en hel del tid på bänken eller på läktaren.

Inför den här säsongen var därför saken klar för honom. Få spela – eller flytta.

Det har blivit det första. Bajrami, som kom från Köping och division tre 2006, har spelat nio av elva matcher från start och gjort ett mål.

Och han är full av självförtroende.

– Ja, det är på topp. Det har gått riktigt bra, men ändå inte över förväntan. Jag vet vad jag kan. Förra året fick jag inte ut det jag har inom mig på matcher, men det får jag nu.

Har blivit kändis

Skillnaden? Bajrami nämner tre viktiga bitar. Ett väl fungerande samarbete med Mathias Florén. Magnus Haglunds förtroende. Och Emirs egna tro på sig själv.

– Haglund sa till mig att om jag jobbade vidare skulle det gå bra. Och nu är Haglund beredd att släppa fram mig. Förut har det hela tiden funnits den där känslan av att ”nu måste jag göra det här bra”. Den finns inte längre. Jag har fått spela flera matcher i rad och då kommer säkerheten. Nu vågar jag misslyckas.

Annons

Bajrami ser tillfreds ut. Njuter av en ledig eftermiddag i solen på en parkbänk vid Viskan. Försöker förklara varför det verkar ha lossnat för honom. Och hur det känns att folk på gatan känner igen honom.

– Jag märker ju att människor vet vem jag är nu. Och jag har absolut inga problem med uppmärksamhet, jag gillar det. Om en liten kille pekar på mig och säger något – coolt, säger han och rättar till de mörka solglasögonen.

Bakom dem döljer sig en utmanare. En lirare som gärna visar upp sin fina teknik.

– Förra året stack jag inte ut. Nu tycker jag att jag gör det, säger han. Jag är en teknisk spelare, det är medfött. Jag har fått till det bra i ”TV4-matcherna” och gillar att utmana en mot en. Då väcker man folks intresse för en. Och det är då man får rubrikerna, även om jag inte fått de riktigt stora –än, säger han och ler stort.

Drömmer om Europa

Han vill gärna ta nästa kliv. Det som leder ut i Europa. Inter är favoritlaget. Men dit är det fortfarande en lång väg.

– Där skulle jag gärna spela. Men först får man göra några stopp på vägen i så fall. Franska ligan gillar jag, den tyska likaså.

Den här säsongen är fokus dock helt och hållet på Elfsborg. Att få spela och göra det bra.

– Alt känns bra nu. Jag tycker att jag gjort fem matcher i rad nu när jag varit bra. Och det är ju det man vill, för det är det som kännetecknar de stora spelarna. Att hålla en jämn och hög nivå.

Att han fick inleda serien med att sitta på bänken stör honom inte.

Annons

– Nej, det var inte jobbigt. Jag hade problem med diskbråck och fotbollen var inte rolig, för jag hade ont hela tiden.

Bajrami har ont nu med. Men han har lärt sig att leva med smärtan.

– Det är absolut inte ok. Men jag är van med att ha ont när jag vaknar, tränar och går och lägger mig. Jag kan hantera det säger han och lutar sig tillbaka.

Lite vila och ledig tid innan det smäller. Elfsborg mot Göteborg. Med Bajrami på planen.

– Det hoppas jag. Om Haglund vill, så spelar jag mitt första derby.

Nummer 20 på Elfsborgs mittfält är laddad.

Och vad kan vara mer perfekt än ett fullsatt derby för en dribbler med pånyttfött självförtroende?

Klassiska matcher

Elfsborg har mött IFK Göteborg 57 gånger i allsvenska hemmamatcher. Statistiken talar för gulsvart: 32 9 16 110-69.

Här är några klassiker att minnas:

1961: Elfsborg vann seriefinalen med 3–2 efter två mål av Jens Söderberg och ett av Henry Larsson inför nytt publikrekord på Ryavallen. 21 486 såg på. Returen på Ullevi slutade 5–5!

1965: Med 25 minuter kvar var ställningen 0–0. Sedan brakade det loss. Elfsborg vann med 6–0 efter tre mål av Ove Grahn.

1977: Mer än 20 071 åskådare såg Elfsborg göra 4–0, efter bland annat ett snyggt självmål av Reine Almqvist.

1979: Bortre läktaren rasade på Ryavallen. Matchen försenades kraftigt. Två minuter före full tid gjorde Lennart Nilsson 2–1 för hemmalaget.

1997: Återkomsten till allsvenskan blev en fullträff för Elfsborg. Med Moses Nsbuga som vass forwartd blev IFK ordentligt frånsprunget: 3–0.

2001: Anders Svenssons avskedsmatch inför Englands-flytten kunde inte slutat roligare. Han avgjorde själv med ett långskott som betydde 3–2 bakom Bengt Andersson.

Marie Thomasson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons