Annons
Nyheter

Tala ur môset

Nyheter • Publicerad 18 april 2009

Antika i sitt tankesätt men ändå regelbundet aktuella i tidningar, TV och radio. Herregud, var får de här knallkorkarna luft ifrån? En av de mest kända kvinnoprästmotståndarna härikring är Ragnar Block och sedan har vi ju hela Missionsprovinsenoch på deras hemsida kan man läsa att: Missionsprovinsen ger en kyrklig ordning inom vilken män kan insättas i predikoämbetet? Underförstått att kvinnor inte har i predikstolen att göra.

Kvinnoprästmotståndarna har som bekant snöat in på någon passus i bibeln som säger att kvinnan ska tiga i församlingen. Vari konsekvensen består, vete gudarna. Eller rättare sagt; vete inte gudarna.

Annons

De som är emot kvinnopräster har valt bort att förespråka andra av bibelns konstigheter som t.ex. att idka bigami, att stena folk till döds och att döda gossebarn som inte tillhör ett visst folkslag (fast de kanske mer beror på att de själv inte tillhör detta ”utvalda” folkslag, och alltså inte skulle finnas till om övriga folkslags samtliga gossebarn hade mördats).

Något av det mest inkonsekventa är det gäller påbudet av kvinnlig tystnad i församlingen, är psalmer skrivna av kvinnliga psalmförfattare. Det är märkligt att kvinnoprästmotståndarna inte har krävt att Lina Sandell-Berggrens Blott en dag och Tryggare kan ingen vara, ska strykas ur den svenska psalmboken. Psalmer skrivna av kvinnor... snacka om att tala i församlingen.

Vi är många som inte förstår varför kvinnor skulle vara sämre på att förkunna Guds ord. Många människor som sagt:

- Men inte predikar väl prästen med sitt kön.

Jag har aldrig hört talas om någon predikande snorre. Men vem vet, Block och hans gelikar kanske ruvar på en hemlighet. För att få slut på det här tjafset föreslår jag: Upp till bevis eller tig i församlingen. Okej, jag förstår att det kan bli lite knivigt för anti-kvinnopräst-ligan att bevisa sin hemlighet från predikstolen. Men detta löser man enkelt med en pall alternativt att de helt enkelt ställer sig på golvet framför församlingen.

Sålunda säger jag eder: Fram med apparaterna alla kvinnoprästmotståndare. Tala ur môset.

Präster med den predikande dolmar skulle vara en världssensation och det skulle också vara ett sätt för kvinnoprästmotståndarna att få förståelse för den påstådda skillnaden mellan män och kvinnor som förmedlar Guds ord. Som en icke föraktlig bonus skulle den här sortens predikan attrahera en helt ny publik. Vem vet, kanske predikande organ skulle kunna fylla kyrkbänkarna till forna tiders antal.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons