Annons
Nyheter

Pärlskimmer och fet kräm

Nyheter • Publicerad 9 april 2011
Foto: 

Köpte ny deodorant idag. Bland det stora utbudet, fanns en deo med pärlextrakt så att man skulle bli vacker även under armarna. Jag kan inte komma något tillfälle att visa armhålorna under så pass lång tidsrymd, att folk runtomkring skulle se den pärlskimrande effekten. Kollar mig i spegeln gör jag förvisso, men har inte för vana att spana in mina armhålor. Det är Nivea som tillverkar sagda deodorant, fast i första hand förknippar jag inte Nivea med armhåleglitter utan med en blå, platt burk.

Som liten stod man där i hallen och svettades. Jag och brorsan, praktiskt klädda i täckjackor, vantar, mössor, skidbyxor, galonbyxor och på fötterna hade vi pjäxor. Pulkabacken hägrade. Då kom mamma:

Annons

- Vänta lite, jag ska bara smörja in era kinder.

I handen höll hon en blå, platt burk vars innehåll bestod av en fet, kritvit, kräm. Omtänksamma mödrars bästa vän. Krämen som min bror ansåg heta Linnea. Envist hävdade han att mamma smorde in våra ansikten med Linnea, och inget annat.

Antagligen fyllde krämen sin funktion när det gällde att skydda små barnakinder mot vinterkyla. Men där och då hade det ingen betydelse. Inte heller var det någon förmildrande omständighet att det vita klägget, faktiskt doftade gott. Den kletiga och instängda känslan, var vedervärdig.

Linnea eller Nivea; det som en gång i tiden var pest och pina, har med åren förvandlats till minnen av mammas omtänksamma händer och en ljuvlig, lite söt doft från en kritvit kräm i en blå, platt burk. Som en del av barndomen i vinterland.

*************************

Jag skrev den här texten för lite drygt två veckor sedan och det har bara inte blivit av att jag lagt in den på bloggen. När jag skrev texten fanns det fortfarande snö kvar, det kändes alltjämt okej att tänka på barndomens pulkafärder.

Det är förvisso ingen större överraskning att snön har ersatts med snödroppar och krokus, eller att björkarna ivrigt väntar på att få börja spira. Ändå hade jag inte minsta, lilla tanke på detta, då för drygt två veckor sedan. Inte heller hade jag som barn kunnat ana att krämen i den blå burken, mer än 40 år senare skulle få en ”släktning” i form av en deodorant med pärlskimmer Glitterdeodoranten synes mig helt onödig. Våren är en gåva till oss alla.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons