Annons
Nyheter

Min dragspelsväska

Nyheter • Publicerad 26 april 2008

Jag rensar i min gamla arkivväska av dragspelsmodell, i vilken jag prydligt har märkt de olika facken med ändamålsenliga rubriker såsom Räkningar, Utbildning och Tidtabeller. Jag upptäcker efter hand som jag plockar innehåll ur väskan, att dessa tre rubriker är de enda som duger något till. De andra har har fallit för bäst-före-datum.

En flik har jag märkt med ordet Böcker och i facket placerat recensioner från tidningar, boktips från vänner etc. När jag nu tittar på fackfyllet som ligger på köksgolvet, går det upp för mig att jag faktiskt aldrig varken lånat eller köpt någon bok utifrån mina lagrade boktips. Jag ersätter denna rubrik med Deklarationsunderlag. Aktuellt i alla fall en gång per år.

Annons

I dragspelsväskan finns också de obligatoriska flikarna Kom-i-håg och Väntande. Alla dessa kom-ihåg-listor som jag tillverkat genom åren, jag blir trött bara av att tänka på dem. Icke desto mindre skriver jag fortfarande kom-ihåg-listor med den skillnaden att de numera är placerade på datorns hårddisk.

Facket Väntande tömdes för många år sedan, då det till slut blev så fullt att jag var tvungen att flytta innehållet till en plastficka vilken jag märkte med I Väntan På Bättre Tider. Sagda plastficka hamnade i en skrivbordslåda. Där ligger den fortfarande och blir tjockare och tjockare på väg mot framtiden då jag kommer att kasta bort ett antal meningslösheter.

Längst bak i min dragspelsväska har jag skrivit Diverse. Ett, och endast ett papper ligger i Diversefacket: En cirka tio år gammal utskrift från SVT:s Packat och Klartoch deras hemsida. Fakta från ett resereportage som Packat och Klart gjorde i den indiska staden Shimla.

Shimla har cirka 120.000 invånare och är i Indien mest känt som ett ställe dit de rika åker på smekmånad. Staden grundades på 1820-talet av britterna som en så kallad hill station, dvs en plats på hög höjd dit man flyttade när det blev för hett nere i låglandets storstäder. Shimla var det Brittiska Indiens sommarhuvudstad till vars friska luft vicekungen och hans följe flyttade upp från Dehli.

Text hämtad från SVT:s hemsida

När jag såg reportaget blev jag snudd på förälskad i Shimla, och bestämde mig att jag skulle dit en dag. Till varje pris. Så pappret har fått ligga kvar i alla dessa år för att hålla drömmen om Shimla vid liv. Men ärligt talat känns Shimla inte lika angeläget längre, man hinner ändra sig en hel del på tio år. Omprioritera vad som är viktigt i livet. Nästa gång jag rensar i min mapp tror jag att jag kommer att slänga mitt Shimla-papper.

Från vacker stad till rubriken Skönhet i min dragspelsväska. Jag förstår inte vad jag tänkte när jag märkte en flik med Skönhet, men jag tror att tanken var att jag skulle samla tips på intressanta sminkprodukter. Smink var kul en gång i tiden, numera sminkar jag mig mest för att inte skrämma små barn. Ha, ha.

En gång köpte jag förresten Stora Skönhetsboken med en massa tips på hur man skulle sminka sig, vårda sin hud, sköta sin kropp efter alla konstens regler etc. Boken var väldigt informativ och bilderna visade ursnygga tjejer, en sådan som man själv önskade att man var. Men när det väl kom till kritan var jag för lat för att orka läsa den - och orka följa alla tipsen. Bara titta på bilderna.

Stora Skönhetsboken hamnade till slut i bagageutrymmet på min dåvarande bil, detta efter att ha använts som ”brädbit” emellan domkraften och bilens skruttiga underrede, vid ett däckbyte. Bättre hade förstås varit att använda en brädlapp, men trävaruaffärerna var stängda den dagen och man tager vad man haver som Kaisa Varg sa. Stora Skönhetsboken blev kvar i bagageutrymmet i flera år. Som exet brukade uttrycka saken: Ingen lösning är så permanent som den provisoriska.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons