Annons
Nyheter

Johanssons ko är dö

Nyheter • Publicerad 11 maj 2008

Som vanligt drar Katt-Asta en jamare vid pass 06.00-tiden. Hon ska ha mat och jag stånkar ”Asta, sluta nu” och Asta fortsätter att jama. Hon är rätt ointresserad av mitt sömnbehov. Jag är rätt lack för att hon är morgonpigg. Det blir så att Asta vinner en halvtimma senare. Hon får några bitar kläggig burkmat och lite torrfoder och sedan går jag och lägger mig igen. Jag somnar om – förvånansvärt snabbt – och slummervaknar vid 09.00-tiden med melodin Johanssons ko tutande inne i drömskallen.

Johanssons ko är en gammal scoutsång som jag inte sjungit sedan jag var minior i S:t Örjans Scoutkår 1973. Det är ju för tusan 35 år sedan och jag minns fortfarande alla ord i denna något hmm, ska jag säga udda sång. Jag minns till och med orden i sömnen. Vad är det för fel på mig? Så här går texten i alla fall:

Annons

Johanssons ko är dö.

Ärter, fläsk, klimp och buljong.

Hon fick för lite hö.

Ärter, fläsk, klimp och buljong.

Ingen kan ana va` Johansson tjöt

när koa hans döden göt.

Ärter, fläsk, klimp och buljong.

Det är förmiddag nu och Asta har börjat jama igen. Jag har nätat in balkongen och köpt balkongbord som hon kan sitta på, vilket hon gör ibland. Men just nu räcker inte detta för Asta. Stackarn är understimulerad men det finns en gräns för hur mycket jag kan springa omkring här i lägenheten och dra ett snöre efter mig som Asta jagar. Jag liksom tåhasar mig fram eftersom jag inte vill att grannens taklampor ska börja gunga. Jag utstrålar pinsamhet och hukar lite extra när jag passerar vardagsrumsfönstret, detta för att inte grannen mitt emot ska se mig. Asta galopperar och hon ser så oskyldigt lycklig ut när hon jagar sin snörstump att jag oftast smälter och tåhasar några varv extra. Runt bordet i vardagsrummet, ett varv in köket, en vända in i sovrummet, och så vidare. Min lägenhet är bara 56 kvadratmeter och som brorsonen Ludwig sa häromdagen när han var på besök:

- Va’ mycket skit du har lyckats pressa in här.

Trots att jag måste kryssa mellan all – för att använda Ludwigs uttryck – skit samt tåhasa för att inte störa grannen, känner jag ändå att det är värt mödan. Jag har provat den här metoden några kvällar nu och det funkar. Asta sover hela sex timmar i stöten. Jag skulle förvisso ge en del för att få sova åtta timmar i sträck, men sex timmar är bättre än fyra. Tillkommer att Asta ännu är att betrakta som kattunge, jag utgår ifrån att lekbehovet kommer att minska något när hon blir lite äldre.

Annons

I eftermiddag ska jag och Asta ut och cykla, d.v.s. Asta befinner sig i kattbuen som jag har surrat fast bak på pakethållaren. Det som från början bara var en nödåtgärd eftersom min bil var på reparation, har nu blivit en favorit hos Asta. Så fort jag har lyft in henne i kattburen lägger hon sig tillrätta. Sedan ligger hon där och gôttar sig ända tills vi är framme vid målet. Konstig katt.

Ikväll sänds tredje omgången av ”Inför Eurovision Song Contest” på SVT1 (18.30). Johanssons Ko är inte med och tävlar men väl Sebastien Tellier som sjunger för Frankrike. Lystring, lystring! Frankrike tävlar inte med en ballad utan en riktigt läcker (synt)poplåt Divine. Sebastien Telliers goa låt får mig att minnas mitt 1980-tal och italienaren FR Davids Pick Up the Phone.Appropå Italien, en annan ESC-höjdare är Simed Gigliola Cinquetti som kom två bakom ABBA 1974. Si kräver måhända mer än en lyssning men är bara sååå bra. Slutligen en annan favorit, Energymed Nusa Derenda. Tävlade för Slovenien 2001 och borde vunnit istället för Estlands tråklåt Everybody.

Jag har spelat Energy rätt flitigt sista tiden, Astas konstiga morgonvanor likamed för lite sömn och då behöver man extra energi vilket man får av Nusa Derendas låt. Att vakna till Johanssons Ko däremot... ja man behöver inte ha speciellt god fantasi för att inse att en låt om en död ko och ärter, fläsk och klimp och buljong inte är någon hit på morgonkvisten.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons