Annons
Nyheter

Is-Persson

Nyheter • Publicerad 26 januari 2010

En smula kräftgång i bloggandet men det onda i axeln består och doktorn har nu ställt diagnosen frusen skuldra. Låter ju tjusigt, känns för jäkligt och timmarna med datorn får därmed stryka på foten.

Jag tror inte att Is-Persson hade kunnat tina min skuldra, han var ju så att säga intresserad av det motsatta - läs min käre fars isiga gästblogg så förstår ni vad jag menar.

Annons

Bosses gästblogg

Så besvärligt som allting blir om kylen eller frysen pajar. Kaos, maten förstörs, och tänk bara på all denna oxfilé som årligen går till spillo när svenskarnas frys brakar ihop. Igår hade man ingen frys och kylskåpet bestod för det mesta av ett skafferi. Om än inte oxfilé så slängdes få matvaror och det som slängdes hamnade i en särskild tunna som fanns i sophuset - som grismat.

Povel Ramel undrade i en av sina visor ”Varför är där ingen is till punschen?” Vad Povel skrev om, kan kanske verka underligt för den yngre generationen, men is var absolut inget att ta för givet – i alla fall inte när det var plusgrader utomhus.

Is-Persson – som iskarlen hette i Borås – var den som försåg restaurangerna och de mer burgna kretsarna med is till både punsch och grogg. Han körde ut isen med sin lastbil och sedan förvarade köparna isen i en s.k. isbox.

Under vårvintern tog Is-Persson upp sina isblock ur Byttorpsjön. Blockens storlek var ca 50x50 cm och ca 20-30 cm tjocka. I den norra ändan av sjön hade han en inhägnad där isblocken förvarades under våren, sommaren och hösten – ända tills det gick att såga upp ny is igen. Isblocken låg under ett lager av sågspån, inte ett och ett utan i staplar som vardera var minst två meter höga.

Vi grabbar hade en hobby. Vid första isen som bildades så bröt vi upp tunna issjok, dessa lades i vedboden under sågspånet. Om inte pappa hade trampat på det under vintern när han högg ved, så kunde man malla (vara kaxig) med att man minsann hade is till midsommar.

Vad var det som gjorde att ett tunt lager is kunde skydda från smältning under så lång tid? I dag så vet jag inte hur tjock isolering man skulle behöva ha, för att uppnå samma resultat. Jag skulle gärna vilja ha det, men har fortfarande inget svar på frågan: varför höll så lite kallt, så länge?

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons