Annons
Nyheter

Fuktflugor och myror

Nyheter • Publicerad 25 juli 2008

Det är rötmånad och jag har noterat några fuktflugor (?fruktflugor, bananflugor, blomflugor eller vad de nu heter) i köket. Jag tycker inte om att döda ens de minsta av våra djur men av erfarenhet vet jag att man inte ska ge fuktflugorna ens lillfingspetsen för då tar de hela handen, d.v.s. invaderar ens hem.

Det var för några år sedan när jag flyttade hem till Borås efter att ha bott på andra orter under mer än åtta år. Jag kom hem till ett Borås med fullt utbyggd sopsortering. En kommun som hade den goda smaken att dela ut vita påsar för brännbart avfall och svarta påsar för komposterbart. Och i skåpet under diskbänken stod en grön, rektangulär hink som var avsedd för det komposterbara. Alla hushåll i Borås hade fått en sådan hink under tiden som jag inte bodde hemma.

Annons

Där jag hade bott tidigare slängdes allt skräp – och jag menar verkligen allt – i slaskhinken. Jag kan inte skylla på tidigare orts sophanteringsvanor för sopsortering enligt Boråsmodellen var och är lätt, men jag lyckades ändå göra fel. Jag bommade att man bör tömma den svarta påsen utefter antal dagar det komposterbara har legat där, och inte utifrån snålkriteriet att påsen måste vara full. Jag slänger förstås den svarta påsen om innehållet luktar illa, även om den så bara är fylld till en tiondel. Jag hade förstås gjort likadan då för några år sedan, men detta var i oktober och förruttnelseprocessen var inte snabb som under rötmånaden. Innehållet luktade inte illa ens när påsen var fylld till brädden, och det var ju tråkigt för mig. En dag när jag lyfte upp min överfulla soppåse för att bära ut den, flög det upp en jättesvärm med fuktflugor ur den gröna, rektangulära sophinken. Vidrigt.

Det tog många månader innan jag lyckades att helt utrota de små gynnarna. De förökade sig i högre takt än vad jag lyckades slå ihjäl dem.

Ungefär lika illa som att få in fuktflugor i hemmet, är det när myrorna flyttar in. Den gången bodde jag i en marklägenhet. En morgon när jag tittade in i köket fick jag till min förvåning se väldigt många små, svarta myror som hade fixat sin egen lilla stig mellan ventilationshålen i golvlisten och skåpet där jag hade slaskhinken. Där kilade de fram och tillbaka i en stadig ström. För en myra är det ingen match att smita in genom en stängd kökslucka och än mindre att spatsera in genom ventilationshål i en golvlist. Vanliga små, svarta myror är harmlösa men jag föredrar att de håller tilll någon annnanstans än i mitt kök. Någon måtta får det vara. Jag provade några olika metoder för att få bort myrorna, bl.a. satte jag en skål med sirap mitt på deras gångstig. Det funkade inte alls eftersom bara några få myror tyckte om sirap, resten gjorde sig omvägen kring min sirapsburk.

Det blev till slut så att jag köpte myrr och strödde ut. Det hjälpte men till priset av att jag hade en massa döda myror liggandes längs med golvlisten. Jag dammsög upp både myror och myrr och det borde jag inte ha gjort. Dammsugaren luktade myrr väldigt länge efteråt, faktiskt även efter det att jag hade bytt dammsugarpåsen. Nu bor jag på andra våningen, hit kommer inga myror och dammsugaren har slutat lukta myrr. Fuktflugorna har dock återkommit men den här gången ska mota Olle i grind.

Nåja, jag får vara glad som hitintills ha sluppit undan att ha ett getingbo i min närhet.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons