Annons
Nyheter

Dammsy

Nyheter • Publicerad 12 februari 2011

- Ånnår dammsy, det var så jag brukade säga.

Fast det är rätt länge sedan som jag kallade mig själv för Ånnår. Nästan lika länge sedan som jag - på småbarnsvis - talade om mig själv i tredje person. Dammsuga gör jag däremot fortfarande, fast igår blev det inte så mycket bevänt med den saken – min dammsugare gick nämligen sönder.

Annons

Min dammslukande, ljusblå raritet; jag fick den av min far någon månad efter att jag flyttat in i min första egna lägenhet. Jag förmodar att han tyckte att dottern hans borde avancera in i den moderna världen, begagna dammsugare istället för sopborste, skyffel och svabb. Det är 25 år sedan nu och konstateras kan, att min far gjorde ett bra köp.

Eftersom jag inte kände mig överdrivet sugen på att återgå till sopborste, skyffel och svabb, blev det till att inköpa en ny dammsugare, vilket jag gjorde idag. Innan jag tog nykomlingen i bruk, kollade jag som hastigast i instruktionsboken. En passus förde mig åter till barndomen, till ungefär nio år efter Ånnår dammsy.

På den tiden hade mina föräldrar en röd Volta. En dag när mamma skulle städa, lät Voltan som ett reaplan. Kära mor förstod ingenting. Hur kunde en dammsugare som hade stått i en städskrubb, helt plötsligt börja låta på det där sättet? Nja, nu hade ju inte Voltan stått i städskrubben hela tiden sedan mamma ställt dit den när hon städat gången innan. Nej, Voltan hade varit ute på upptäcksfärd.

Min mor och far fick fundera ett tag innan de lyckades få ihop ett och ett till två. Hmm, var inte Torbjörn ensam hemma i tisdags? Jo. Och var det inte en del vatten på köksgolvet när vi kom hem? Jo.

Min då åttaårige bror och en kompis till honom, hade varit ensamma hemma. Jag förmodar att det var min alltid lika experimentlystne bror som kom på idén att tappa upp vatten i diskhon och sedan dammsuga upp vattnet. Vad experimentet syftade till förtäljer inte historien, men Voltan hämtade sig aldrig efter detta äventyr.

Jag tror i och för sig inte att den som författat instruktionsboken till min nya dammsugare, utgått från brorsans upptåg, men antagligen har det genom tiderna funnits andra klåfingriga små pojkar (och förmodligen också flickor) som gett upphov till texten: VARNING. Sug inte upp vatten. Själv gör jag som jag gjort sedan koltåldern, använder dammsugaren till det som den är avsedd för: att dammsy.

Elenor Sääf
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons