Annons
Nyheter

Vårförsäljningen är förstörd

Försäljningen av kläder och skor fortsätter falla.
Nyheter • Publicerad 9 maj 2008

Vårförsäljningen är förstörd, enligt Svensk Handel.

Svenskarna har dragit in på sina klädköp. Efter den mycket svaga försäljningen i mars var förhoppningarna hos handlarna stora på en stark aprilförsäljning.

Annons

Men så blev det inte. Försäljningen av kläder minskade i april med 0,6 procent jämfört med samma månad i fjol och skoförsäljningen minskade med 4,5 procent, enligt månadens Blixtindex från Svensk Handel Stil.

Det betyder att klädförsäljningen hittills i år har minskat med 4,2 procent och skoförsäljningen med hela 11,9 procent.

Färre toppar

– Vårförsäljningen är förstörd. Nu återstår bara maj som jag tror kommer att rädda en del av nedgångarna i mars och april, säger Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil.

– Nedgången i april handlar främst om typiska sommarvaror, till exempel kortärmsskjortor och damtoppar som sålde bra under april förra året.

Raset för skoförsäljningen tror Mikael Sandström främst är en modefråga.

– Det har i år inte funnits några utpräglade modeskor, som lockat kunderna som exempelvis stövelmodet tidigare gjorde, säger Mikael Sandström.

Ras för fackhandeln

Det har inneburit att fackhandeln tappat många kunder hittills i år.

– Vad vi ser nu är en överflyttning till sporthandeln, som säljer mycket skor, säger Mikael Sandström.

Annons

Han tror inte på fortsatt ras för kläd- och skohandeln under resten av året.

– Det handlar sannolikt om en allmän konsumtionsnedgång. För helåret kommer ökningstakten inte bli lika stor som under förra året, säger Mikael Sandström.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons