Annons
Nyheter

Tekoindustrin slår nytt exportrekord

Större än malm och möbler. Tekoexporten slog rekord 2014.– Det här visar betydelsen av fungerande internationell handel, säger Elin Lydahl, på branschorganisationen Teko.
Borås • Publicerad 26 mars 2015

Det gick bra för tekoindustrin i fjol enligt statistik från Statistiska centralbyrån. Exporten ökade med 1,5 miljarder till 20,5 miljarder kronor, vilket är nytt rekord. Det motsvarar en exportökning på drygt sju procent.

Det betyder också att mode och textilier som exportprodukter omsättningsmässigt är större än viktiga svenska industrigrenar som järnmalm, pappersmassa eller möbler, konstaterar Elin Lydahl, generalsekreterare på Sveriges textil- och modeföretag, Teko. Dessa grenar exporterade i fjol för mellan 16-19 miljarder kronor.

Annons

– Det är glädjande att våra svenska tekoföretag lyckats så bra på den tuffa exportmarknaden, säger hon.

– Det visar också på betydelsen för svensk handel och att vi får bra frihandelsavtal. Exporten är mycket viktig för våra medlemsföretag, till exempel Eton och Ludvig Svensson.

Siffrorna gäller exporten från Sveriges gränser till utlandet. H&M, till exempel, har en betydligt större handel, men där går mycket av handeln inte som export från Sverige.

– Det är både större och mindre företag som bär upp exporten.

Den svagare svenska kronan har också gynnat exporten kan man konstatera. På frågan om det går att se exportökningen som en konjunkturmätare, då det kommit en del positiva signaler om detta, säger Elin Lydahl.

– När det gäller mode, som står för 13,9 miljarder, brukar man ju säga att det är sådant man drar in på när konjunkturen är dålig. Men bland företagen finns mycket textilföretag också. Så det är lite svårt att uttala sig om det.

Fakta

Export 2014

Teko: 20,5 miljarder

Järnmalm: 19 miljarder

Pappersmassa: 18 miljarder

Möbler: 16 miljarder

Källor: SCB och Teko.

Valdemar LönnrothSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons