Annons
Nyheter

Stampen går ur rekonstruktionen

Mediekoncernen Stampen ser ljuset i tunneln. Efter avslutad rekonstruktion väntar nu nästa steg – ett nytt bankavtal och en nyemission.– Nu kan vi ägna all vårt fokus på att få de återstående bitarna på plats, säger koncernchefen Martin Alsander.
Ekonomi • Publicerad 28 oktober 2016

Stampen, med omkring 3 000 anställda, har gjort stora förluster de senaste åren och såg i våras ingen annan utväg än att ansöka om rekonstruktion för en rad av sina bolag. Men efter det att fordringsägarna i de olika bolagen gått med på en nedskrivning av skulderna kan koncernen nu ansöka om att avsluta rekonstruktionen.

"Min bedömning är att det nu finns förutsättningar för en livskraftig verksamhet framåt", säger rekonstruktören Christian Andersch, enligt ett pressmeddelande från Stampen.

Annons

Därmed kan bolagens verksamhet också återgå till det normala. Men flera viktiga bitar återstår för den västsvenska mediekoncernen, där bland annat dagstidningar som Göteborgs-Posten och Bohusläningen ingår. Förhandlingar om ett nytt bankavtal pågår, samtidigt fortsätter samtalen om en nyemission.

– Det är två moment kvar som vi vill ha på plats för att kunna säga att hela projektet är avslutat, säger Martin Alsander, som är koncernchef för Stampen, till TT.

– Både bankavtalet och nyemissionen behövs för att säkerställa bolagens långsiktiga överlevnad.

Det nya kapitalet behövs inte minst för att betala skulderna den närmaste tiden. I de så kallade ackordsförhandlingarna skrevs Stampenbolagens skulder ner till en fjärdedel, vilket omräknat i kronor innebär 220 miljoner kronor som ska betalas i slutet av februari.

Men koncernen, där i dag familjen Hjörne är huvudägare, behöver också nytt blod för den fortsatta verksamheten. Sedan i september finns en avsiktsförklaring med en grupp ”västsvenska investerare”, som ska ge nytt fräscht kapital till koncernen via moderbolaget Stampen AB.

– Det är extremt viktigt att bredda ägarkretsen, för att få in nytt kapital, nya tankar och idéer och ett nytt engagemang, säger Martin Alsander.

När tror du att ni kan blåsa faran över på riktigt?

– Att faran är över måste man väl säga redan nu i och med att vi går ur rekonstruktionen. Men vi är självklart tydliga med att vi har moment kvar, och de behöver komma på plats nu under de återstående månaderna av året.

Fakta

Stampen

Stampen AB och en rad dotterbolag har varit under rekonstruktion sedan i maj.

Mediekoncernen, med Peter Hjörne som styrelseordförande och huvudägare, har över 3 000 anställda. En stor del av dessa är tidningsbud.

I koncernen ingår bland annat dagstidningarna Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Bohusläningen, Strömstads Tidning och TTELA, tryckerierna i V-Tab-koncernen samt distributionsbolaget VTD.

Ackordet som förhandlats fram innebär att alla skulder över ett visst belopp skrivits ner till 25 procent.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons