Annons
Nyheter

Simonsland redo för nästa steg

Textile Fashion Center har varit en framgångshistoria sedan öppnandet i 2013. Nu inleder fastighetsägaren Kanico nästa etapp: 10 000 nya kvadratmeter ska bli mötesplats och aktivitetscenter.
Borås • Publicerad 5 mars 2015

Det handlar om Nybrohuset, samma fastighet som Navet och andra verksamheter är inrymda. Dessa verksamheter kommer att ligga kvar, men merparten av det som var Borås Wäfveris gamla lagerlokaler står tomma – den delen som omsluter en innergård, väster om dagens Textile Fashion Center. Här kommer mycket att hända de närmaste två åren.

– Nu drar vi igång denna etapp, vi har behövt pusta ut lite efter det hårda arbetet med att få etapp ett färdig, alltså Textile Fashion Center, säger Hanna Lassing, ny vd för Kanicoföretaget Simonsland Förvaltning.

Annons

Textile Fashion Center omfattar 37 000 kvadratmeter, den nya fastigheten är på 10 000 kvadratmeter och dessutom vill Kanico utveckla den cirka 3 000 kvadratmeter stora innergården/parkeringsplatsen.

– Det vi upptäckte vid invigningen i fjol är vilken fantastiskt scen det här är, Timo Räisänens konsert visade att det är bra akustik.

Tidsplanen är ambitiös: i år spikas innehållet, nästa år inleds projektering och byggnation och 2017 kommer det att bli inflyttning.

– Det rör sig om en investering på 150-170 miljoner kronor, beroende på vad vilka planer vi fastnar för. Investeringen i etapp 1 omfattade en halv miljard, säger Hanna Lassing.

Och vilka verksamheter handlar det då om?

– Vi hade en första workshop i höstas tillsammans med norska arkitekterna Snøhetta, det finns många idéer och aspekter att ta med.

Bland dessa märks: ett aktivitetscenter och en mötesplats, kanske med klätterväggar, bowlingbana, och friskvårdsanläggning. Överhuvud taget ska det vara verksamheter som kan fungera även efter kontorstid och locka studenter och besökare. Samtidigt vill man integrera Simonsland med Norrby, som det vetter mot.

– Vi skulle också gärna se 15-20 bostäder för att skapa en livfull stadsdel dygnet runt. Vi vill gärna få in mera näringsliv, då det börjar bli trångbott i dagens kontorshotell, konstaterar hon.

Hon betonar att en del av idéerna kanske inte förverkligas och att andra kommer till – det arbetet fortsätter nu.

I en tredje etapp kommer man att utveckla fastigheten ”Tystnaden”, norr om Textile Fashion Center. Här handlar det om 2 500 kvadratmeter byggnad och lika mycket till i byggrätt.

Annons

– Jag tror att etapp tre kan stå färdigt 2020, säger förre vd:n, numera styrelseordföranden Kjell Berggren.

– Nja, det tror jag är lite optimistiskt, inflikar den nytillträdde vd:n.

Kjell Berggren och Hanna Lassing drar nu i gång etapp två av utvecklingen av Simonsland. 2017 blir det invigning.
Kjell Berggren och Hanna Lassing drar nu i gång etapp två av utvecklingen av Simonsland. 2017 blir det invigning.
Fakta

Simonslands fortsatta utveckling

Fastighet: Nybrohuset, den fastighet som inrymmer Navet på Simonsland. Navet och andra verksamheter är opåverkade. Det är lokalerna bredvid som står tomma i dag som utvecklas.

Storlek: 10 000 kvadratmeter, dessutom cirka 3 000 kvadratmeter innergård/parkering som rustas upp.

Tidsplan: Idé- och utveckling i år, projektering och byggnation nästa år, slår upp portarna 2017.

Dessutom: Ny pub i ”gula huset” i anslutning till Textile Fashion Center. Öppnar till hösten enligt planen.

Nästa fas: Fastigheten ”Tystnaden”, norr om Textile Fashion Center, 2 500 kvadratmeter hus och ytterligare 2 500 kvadrat byggrätt utvecklas och integreras i området någon gång kring 2020, eller strax därefter.

Valdemar LönnrothSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons