Annons
Nyheter

Flera sjuhäringar på lista över superföretag

De är stora, stabila och snabbväxande – och 17 av dem finns i Sjuhärad. Veckans Affärers lista över superföretag är här.
Sjuhärad • Publicerad 10 oktober 2016
Tommie Settergren placerar en patron i en rörpoststation. Foto: Ingemar Brink
Tommie Settergren placerar en patron i en rörpoststation. Foto: Ingemar Brink

Varje år listar tidningen Veckans Affärer de företag i landet som bäst klarar de uppsatta kraven på tillväxt, lönsamhet och avkastning på kapital. Enligt tidningen lever bara någon tiondels promille upp till kraven, men utvecklingen går mot allt fler växande och lönsamma bolag.

I år kvalar 580 företag in på listan, och 17 av dem har sin bas i Borås och övriga Sjuhärad.

Annons

Ett av dem är Hanter ingenjörsteknik i Gånghester som sysslar med materialhanteringssystem. Det kan innebära att de tar fram och levererar transportsystem för internlogistik för lager och packningsstationer. Men det som utmärker Hanter ingenjörsteknik är framför allt deras rörpostsystem.

Uppfinningen är enligt marknadschefen Tommie Settergren ungefär lika gammal som bilen, men har ett helt annat användningsområde i dag. Rörpost används numera främst inom vården och av Postnord. Hanter är det enda företag i Sverige som tillverkar moderna system för att skicka blodprov i rör genom stora fastigheter som sjukhus. Här ligger en stor del av orsaken till de senaste årens stabila tillväxt, anser Tommie Settergren.

– Det har gått väldigt bra för oss. Rörpost är i ropet i allra högsta grad, det är något helt annat än det var tidigare, säger han.

Han uppskattar att rörposten står för mellan 30 och 40 procent av bolagets totala omsättning. Men eftersom det rör sig om stora affärer kan det skilja sig åt år från år.

– En beställning åt ett landsting innebär stora installationer, så det är lite upp och ner, säger han.

Förra året omsatte bolaget 163 miljoner. I år beräknas den hamna på drygt 100 miljoner, vilket förklaras av den ojämna orderingången.

Framtiden ser enligt Tommie Settergren ljus ut.

– Vi har hög beläggning just nu. Det är så klart en ögonblicksbild, vad som händer om sex månader vet vi inte, men det ser bra ut.

Största bland Sjuhäradsföretagen är Lager 157 med en omsättning på 643 miljoner, följd av Eton med 508 miljoner och Hööks hästsport med 409 miljoner.

Den största tillväxten i Sjuhärad står Jälmers ur för. Bolaget uppvisar en omsättningstillväxt på 74 procent. Den bästa vinstmarginalen finns hos Ageman Borås med 33 procent.

Annons

Kajsa Kettil

Fakta

Sjuhärads superföretag

Ageman Borås, Borås

BJ Support, Borås

Care of Carl, Borås

Höök hästsport, Borås

Inustyr, Borås

JM Alsén design, Borås

Jälmers ur, Borås

M2 i Borås, Borås

Mick'son företagsreklam, Borås

Navipro, Borås

Superstudio D&D, Borås

Eton, Gånghester

Hanter ingenjörsteknik, Gånghester

Lager 157, Gällstad

Power tools spräckutrustning, Herrljunga

Lejonbilar, Sparsör

Urban strålin byggvaror, Ulricehamn

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons