Annons

Vilken kyckling är egentligen mest klimatsmart?

Slutreplik. Svar till Ola Göransson med fler, BT 9/4.
Debatt • Publicerad 14 april 2014
Svensk kycklingproduktion har varit uppe till debatt.
Svensk kycklingproduktion har varit uppe till debatt.Foto: 

I insändare 4 april beskrev jag ganska detaljerat hur livet gestaltar sig för kycklingar i svensk massproduktion och jag påstod att denna uppfödning inte uppfyller djurskyddslagens krav ”att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom samt ges möjlighet att bete sig naturligt.”

I ett långt bemötande har tre representanter för Svensk fågel bemött mitt inlägg. De tar upp angående låg antibiotikaanvändning och att man slutat med fiskmjöl men min huvudkritik hur en kycklings liv gestaltar sig, utan kycklingmamma, med avelsproblem och inhuman slaktprocess, nämner man inget om.

Annons

Man nämner att man inte klipper näbbarna på hönorna som värper kycklingäggen men säger inget om dessa hönors liv, instängda i burar under de år de är tillräcklig produktiva.

Man säger att de egna kycklingarna är klimatsmartare än de ekologiska. En ekologisk kyckling lever betydligt längre och förbrukar därmed mer foder. Att då påstå att den egna kycklingen, som bara har drygt 30 dagar på sig att leva, är klimatsmartare känns för mig snarast osmakligt.

Ingemar Rosberg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons