Annons

Vi måste lösa avfallsproblemen

Läste i Borås Tidning om nedskräpningen i Marks kommun.
Debatt • Publicerad 28 maj 2008
När Lusharpan varit stängd en längre tid kan det se ut så här.
När Lusharpan varit stängd en längre tid kan det se ut så här.Foto: Arkiv

Man tror att mycket slängs i naturen på grund av att det är avgifter på att lämna en del avfall, och att öppettiderna på avfallsanläggningen inte är de bästa. De ansvariga talar nu om att ändra öppettiderna på avfallsanläggningen på Skene Skog för att bättre kunna tillmötesgå kommuninvånarnas önskemål och att avgiftsbefria lämnandet av avfall för att minska nedskräpningen i naturen.

I Borås stad går diskussionerna åt motsatt håll. Vi är kända för att ha ett bra miljötänkande, generösa öppettider på återvinningsstationerna och för att vi noga sorterar våra sopor i svarta och vita påsar. Det är jättebra! Men nu har vi i centerpartiet hört att det kanske skall bli avgifter för att lämna avfall och sopor, åtminstone för ideella föreningar och företag. Kanske också ändrade regler för privatpersoner. Orsaken är att återvinningscentralerna inte går ihop ekonomiskt.

Annons

Företag som lämnar större mängd avfall betalar redan idag avgifter men det gör ofta inte de småföretag (ibland kanske från andra kommuner har det sagts) som lämnar sitt avfall på våra återvinningsstationer. Det blir givetvis kostsamt för kommunen, och vi är nog överens om att de privata hushållen inte heller kan stå för kostnaden.

Men vi måste också värna om våra ideellt arbetande kommuninvånare och föreningar som gör ett fantastiskt arbete. Centerpartiet värnar också om småföretagarna. Vi måste hitta lösningar så inte avfallet slängs vind för våg i naturen, vilket vi tror kan bli följden av allt för restriktiva regler och föreskrifter.

Här gäller det att vi i Borås funderar vidare. Hur kan denna fråga lösas på bästa sätt? Hur kan det ekonomiskt lösas? Vi ser hur det ser ut utanför återvinningscentralerna på Boda och Lusharpan när det har varit stängt några dagar. Det svämmar över av sopor och avfall. Inte vill väl ni att detta skall slängas i naturen? Det tycker i alla fall inte vi i centerpartiet.

centerpartiet i Borås

Kerstin Hermansson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons