Annons

Vi bygger ett ännu bättre Borås

Rekordartad byggtakt. Men takten på byggandet i Borås måste höjas ytterligare. Varje år framöver behöver Borås 400–500 nya lägenheter, skriver Ulf Olsson (S), som menar att hans parti är redo att bygga framtidens Borås.
Debatt • Publicerad 21 augusti 2014
Ulf Olsson (S) har själv tagit ett par spadtag i arbetet med att bygga nya bostäder i kommunen. Som här, vid kvarteret Asplyckan i centrala Borås.
Ulf Olsson (S) har själv tagit ett par spadtag i arbetet med att bygga nya bostäder i kommunen. Som här, vid kvarteret Asplyckan i centrala Borås.Foto: Sandra Molliver

Borås har blivit en lockande stad där människor vill bo. Vi har sett det tydligt de senaste åren, med stadig folkökning och en topp förra året då Borås stad ökade med över 1000 invånare. Något liknande har inte hänt sedan 1960-talet när textilindustrin gick på högvarv.

Under de senaste fyra åren har vi antagit utmaningarna detta innebär: att bygga bostäderna som behövs för att klara befolkningsökningen, att bygga de förskolor som behövs för att ge de allt fler barnen den fysiska miljö de har rätt att kräva.

Annons

Kommunala bolaget AB Bostäder ensamt har byggt 409 nya lägenheter efter 2010 att jämföra med 40 stycken mellan 2006 och 2010. Även när det gäller nya förskolor håller vi en utbyggnadstakt på rekordnivå.

Men vi kan inte vara nöjda med detta. Vi vill att det ska bli lättare att hitta sin första bostad i Borås. Vi vill att det ska bli enklare att byta upp sig när det är dags för familj och kanske barn. Det ska finnas lägenheter och hus i alla prisklasser och storlekar. Det ska finnas hyresrätter och bostadsrätter. Vi socialdemokrater både i Sverige och i Borås går till val på en aktiv bostadspolitik.

I Borås har vi redan börjat, och när vi får stöd av rikspolitiken kan vi öka takten. Nya lägenheter är tyvärr ofta jämförelsevis dyra, men nybyggen sätter igång flyttkedjor som bidrar till att också äldre lägenheter med lägre hyra frigörs. På riksnivå vill vi fördela en tillväxtmiljard till kommuner som håller en hög takt i byggandet och införa en bonus för att bygga studentbostäder och små hyreslägenheter.  

Här är ett par exempel på att vi är på rätt väg i Borås: Vid Simonsland står 160 studentlägenheter klara och den som rör sig inne i Borås ser att fler centralt belägna bostäder håller på att byggas. Detta betyder såklart också att fler människor bor nära centrum, med mer liv och rörelse och bättre underlag för butiker och restauranger som högst önskvärda följder. Kommunala Fribo i Fristad bygger resurssnåla lägenheter i trä vilket ger lägre koldioxidbelastning än byggen i betong. Allt detta är bra, men det räcker inte.

Varje år framöver behöver Borås 400–500 nya lägenheter. För att lyckas med detta effektiviserar vi vår organisation när det gäller att ta fram byggbar mark och detaljplaner. Vi ska använda och ytterligare aktivera våra kommunägda bostadsbolag. Dessa bolag är en resurs som Borås stad ska äga och utveckla.

En spännande del av satsningen på fler bostäder är att det nu äntligen har blivit dags att på allvar planera för den nya stadsdelen mellan Norrbyleden och järnvägen. Den döda hand som ovissheten om Götalandsbanan har lagt över området kommer att lyftas och då är vi redo. Vi fortsätter föra samtal med privata intressenter, med målet att skapa nya bostäder med olika ägare och upplåtelseformer – främst hyresrätter men naturligtvis också bostadsrätter.

Sammanfattningsvis: Socialdemokraterna i Borås är beredda att ta ansvaret för att bygga framtidens stad – ett Borås där alla får plats.

Ulf Olsson (S) kommunstyrelsens ordförande, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons