Annons

Vi behöver en solidarisk omställning av klimatet

Inför gratis kollektivtrafik och höj koldioxidskatten, föreslår vänsterpartister i Borås.
Debatt • Publicerad 10 mars 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Nästan alla inser att det krävs en snabb och kraftfull omställning av vårt samhälle om vi skall klara målet i Parisavtalet om max två graders uppvärmning.

FN:s klimatpanel varnar för stora konsekvenser om temperaturen stiger över två grader, till exempel torka, översvämningar, brist på dricksvatten, omfattande svält och bränder, vilket ger enorma kostnader och stora risker för konflikter och krig.

Annons

Många förslag finns för att dämpa klimathotet. Några av dem är mindre bra eftersom de drabbar människor med lägre inkomst, trots att det är de med höga inkomster som släpper ut mest. Även en vanlig EU-medborgare släpper i dag ut cirka sex ton koldioxid per år, vilket ligger klart över cirka två ton/år, som anses hållbart av klimatforskare.

Det som krävs är att vi måste minska utsläppen av koldioxid med 10–15 procent per år fram till 2035, då vi helst skall vara klimatneutrala. Det kan verka omöjligt med tanke på att 80 procent av all energi vi använder i världen i dag kommer från fossila energikällor.

”Kostnaderna blir mycket högre om vi låter klimatet förstöras i nuvarande takt.”

Här är några åtgärder som vi kan göra i Sverige: Inför gratis kollektivtrafik och höj koldioxidskatten. De som inte har möjlighet att ta bussen skall kompenseras med bidrag, så att de kan köra till en hållplats med regelbunden kollektivtrafik eller ända fram. Eventuellt kan landsbygdsbor erbjudas stöd till elbilar. Det kan kompletteras med elcyklar, som kan användas under lämpliga förhållanden sommartid.

Dessa kostnader skall bäras av staten.  Det kan ställas mot nuvarande förslag om att regeringen skall slopa värnskatten, vilket bara gynnar de allra rikaste. Staten borde även stimulera energibesparingar för alla hus med bidrag till tilläggsisolering med mera och med solceller även till flerbostadshus. Nu är det bara villor och bostadsrätter som kan göra ränteavdrag och som får bidrag för solceller, vilket missgynnar alla som bor i hyresrätt.

I Borås kommun bör vi utnyttja järnvägsspåren bättre. Exempelvis föreslår vi att nya hållplatser (med väderskydd) bör inrättas i Sjömarken, Gånghester och Aplared där regionaltågen passerar. Dessutom bör kommunen sätta in pendeltåg på sträckan Viskafors–Borås– Fristad med nyöppnade hållplatser vid Rydboholm och blivande Regementsstaden/Göta, samt Frufällan och Sparsör. Dessutom bör förstås nuvarande cykelvägar rustas upp och byggas ut till alla orter och samtliga stadsdelar i staden.

Många tycker att det är höga kostnader för dessa förslag, men vi menar att kostnaderna blir mycket högre om vi låter klimatet förstöras i nuvarande takt. Våra förslag är gynnsamma för alla människor, och får effekt för ökad jämlikhet och ekonomisk rättvisa. Energibesparingar och stimulans av förnybar energi kan dessutom skapa fler meningsfulla jobb. För att klara klimatet krävs att även vanliga människor skall känna att vi kan skapa en bättre framtid.

Vänsterpartiet Borås miljögrupp gm

Anita Persson

Tommy Josefsson

Frida Andersson

Annons

Patrik Wallén

Solveig Lindh

Angelica Vehmas

Anki Holmberg

Annons
Annons
Annons
Annons