Annons

Vässa politiken för fler i jobb

Arbetsmarknadsutbildning behövs inte bara för dem med allra sämst förutsättningar att få ett arbete, anser skribenterna.
Debatt • Publicerad 15 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Med hjälp av korta yrkesinriktade kurser har tusentals arbetslösa varje år rustats för jobb som busschaufförer, kockar, svetsare och VVS-montörer. Efter nästan ett decennium med effektivitetsproblem har resultaten börjat förbättras igen. Trots det har endast omkring 7 000 personer deltagit i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning under våren, visar en ny rapport från LO.

Enligt rapporten är det också tydligt att kvinnor missgynnas – åtta av tio deltagare i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning är män. Det beror huvudsakligen på att Arbetsförmedlingen främst upphandlar utbildningar riktade mot mans- dominerade yrken.

Annons

Med andra ord bekostar samhället mäns omställningsutbildning i högre grad än kvinnors. Så kan vi inte ha det.

”En aktiv arbetsmarknadspolitik bygger på att Arbetsförmedlingen kan bedöma behov och ha befogenheter att anvisa arbetslösa till utbildningsplatser.”

Arbetsmarknadsutbildning behövs inte bara för dem med allra sämst förutsättningar att få ett arbete. Den bör också användas för att ge dem som drabbas av arbetslöshet möjlighet att få ett varaktigt jobb som motsvarar deras kvalifikationer.

Vi anser att ungefär 30 000 personer borde befinna sig i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Därför kräver vi rejäla satsningar på arbetsmarknadspolitiken i höstbudgeten.

LO vill att:

* Utbildningssystemet ska vara tillgängligt som arbetsmarknadsutbildning. Det tillgodoser behoven hos arbetssökande med olika bakgrund och ökar jämställdheten, eftersom exempelvis utbildningar som kommunala yrkesvuxutbildningar riktas mot kvinnodominerade yrken.

* Arbetsförmedlingen ska väga in hur den arbetslösas kunskaper bäst kan komma till nytta vid en bedömning av behovet av utbildning. LO anser inte, som den statliga arbetsmarknadsutredningen, att möjligheten att läsa en reguljär utbildning som en arbetsmarknadsåtgärd ska begränsas till individer som inte kan få varaktig etablering på arbetsmarknaden på annat sätt.

* Platserna på arbetsmarknadsutbildningen ska bli fler. En aktiv arbetsmarknadspolitik bygger på att Arbetsförmedlingen kan bedöma behov och ha befogenheter att anvisa arbetslösa till utbildningsplatser. Myndighetens arbete får inte reduceras till att ge arbetslösa råd om utbildning.

Jonny Svensson

Beatrice Ekelund

Ralph Utbult

Annons

Ulf Rapp

LO-facken i Bollebygd

Annons
Annons
Annons
Annons