Annons

Värna om rätten till valfrihet

Fortsatt valfrihet. Vid rödgrönt styre försvinner rätten att välja. Det vore bedrövligt. Vi värnar om boråsarnas rätt att bestämma själva, och vet att mångfald är bättre än socialistisk enfald. Det skriver företrädare för alliansen i Borås.
Debatt • Publicerad 1 september 2014
Hot mot valfriheten? Vinner de rödgröna (S, MP och V) valet i Borås försvinner rätten att välja, skriver respresentanter för alliansen.
Hot mot valfriheten? Vinner de rödgröna (S, MP och V) valet i Borås försvinner rätten att välja, skriver respresentanter för alliansen.Foto: Lars-Åke Green

Valfrihet – rätten att välja mellan flera olika alternativ – är något väldigt grundläggande i vårt samhälle. Vi gör det varje dag i vardagen och tar det ofta för självklart. Men inom vissa delar av samhället är det inte lika självklart med valfrihet och det finns till och med partier som vill avskaffa valfriheten.

Vänsterpartierna vill avskaffa den valfrihet som många människor har vant sig vid efter alliansens åtta år vid regeringsställning. Rätten att välja skola för våra unga, daglig verksamhet eller omsorg för våra äldre, försvinner om de rödgröna kommer till makten. Det bekymrar oss något oerhört.

Annons

Vi kan inte förstå varför ett kommunalråd, låt oss kalla honom Olsson, eller en riksdagskandidat, låt oss kalla honom Löberg, skulle vara bättre på att välja skola eller omsorg för enskilda än vad de själva är på att hitta vad som är rätt för dem.

Boråsarna ska veta att mycket står på spel i den här valrörelsen. De rödgröna misstror de enskilda boråsarnas förmåga att veta vad som är bäst för dem själva, och tror att ett alternativ är det enda som behövs. Då blir det lika bra, enligt deras resonemang. Problemet med det är att människor är olika och just därför behöver det finnas olika lösningar för olika människor. Det handlar om att hitta något som passar alla – det är det som är det fina med valfrihet inom välfärden. Alliansen värnar boråsarnas rätt att bestämma själva, och vi vet att mångfald är bättre än socialistisk enfald.

Under den här mandatperioden har valfriheten bevarats trots rödgrönt styre, tack vare den uppgörelse som gjordes efter valet. Men vi vet vad de rödgröna vill. De privata vård- och omsorgsföretagen kommer snabbt att kastas ut från Borås om de rödgröna kommer till makten.

I Socialdemokraternas kommunala handlingsprogram för nästa mandatperiod skriver de ”... skall LOV (lagen om valfrihet) inte längre tillämpas i Borås”. Det får konsekvenser för de uppemot 400 personer inom hemtjänsten som valt en annan utförare än kommunen. De kommer inte längre att få behålla sin personal och de rutiner som de valt för att hemtjänsten på bästa sätt ska passa dem.

Vänsterpartiet går ännu längre och skriver om vad de kallar en ”verklig valfrihet”. Uttrycket verklig betyder för Vänsterpartiet i detta fall kommunen. Den valfrihet som de erbjuder våra elever och de äldre stavas alltid kommunen. Det är enligt vår uppfattning en synnerligen udda inställning till valfrihet.

I alliansens Borås finns det flera olika alternativ i verksamheterna och människor har rätt att själva bestämma mellan vem som ska utföra viss verksamhet. Är en verksamhet dålig ska de ha rätt att byta. Genom att använda konkurrensens inneboende kraft kan vi förbättra den totala verksamheten i Borås.

Skolorna måste förbättra sin undervisning eller ordning om eleverna flyr. Hemtjänsten måste vara mer alert på de äldres behov och vilja annars byter de till en annan leverantör. Vi kan få till generella kvalitetsförbättringar genom att använda oss av konkurrens mellan verksamheter. I samhället i övrigt fungerar det så att är något dåligt så slutar vi köpa det och byter till något annat.

Om frisören inte klipper som vi vill eller affären inte har de varor vi efterfrågar byter vi till något annat. Precis på samma sätt fungerar det inom välfärden. Att kommunen ska ha monopol gynnar inte någon. Alliansen tror på de enskilda boråsarnas förmåga att veta vad som är bäst för dem. De bör betänka konsekvenserna av sin röst i valet. Vid rödgrönt styre försvinner rätten att välja. Det vore bedrövligt.

Annette Carlson (M)

Morgan Hjalmarsson (FP)

Annons

Kerstin Hermansson (C)

Falco Güldenpfennig (KD)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons