Annons

Valfriheten har ett för högt pris

Att äga eller att inte äga.
Debatt • Publicerad 25 juli 2008

Det är inte den stora frågan för Sara Dennås, ordförande för moderat skolungdom. Vi vill i den här artikeln förklara vår kritik mot systemet med fristående skolor och varför frågan om ägandet är en stor fråga.

Målet för oss socialdemokrater är ett sammanhållet samhälle, därför är hela systemet med privata fristående skolor fel. Det delar upp människor, valfriheten har ett pris. Ett alldeles för högt pris.

Annons

Skolan utgör grunden för det gemensamma och jämlika samhället. I skolan skall alla elever oavsett klassbakgrund, kön, etnicitet, funktionshinder, sexuell läggning och så vidare kunna mötas på sina egna villkor. Det är den skolan vi vill ha. Där är vi inte idag.

Därför är det i grunden fel att våra gemensamma skattepengar går till ett fåtal aktieägares fickor eller till marknadsföring. Våra resurser som är avsedda att gå till eleverna för att ge dem kunskap och en bra start i livet skall också göra det. Inte till något annat. Det är fel att dela upp skolsystemet i två, ett offentligt och ett privat system.

De borgerliga partierna är på väg att bygga det ensamma, snarare än det gemensamma, samhället. Folkhemmet har ersatts av lustiga huset. Gemensamma rättigheter har ersatts av individuella möjligheter. Allt det som borde vara gemensamt; skolan, välfärden, kulturen, jämlikheten som gemensamt samhällsprojekt, har individualiserats. Man ska göra sina skolval, vårdval, försäkringsval och kundval ensam, utbildningen och kulturen ska slåss på en marknad, och man ska låtsas som om ens egna val inte påverkar andra. Men varje val har sitt pris. Väljer jag en friskola åt mina barn, väljer jag samtidigt bort den gemensamma skolan. Väljer jag ensamhetens privilegier så får andra ofrivilligt ensamhetens bittra eftersmak på tungan. Vill vi verkligen ha ett samhälle där människor kan välja bort det gemensamma? Olof Palme sade en gång att om de mänskliga kontakterna, omsorgen om varandra, utarmas – då förlorar samhället sin själ.

Det är dags att börja värna om det gemensamma samhället. Skolan utgör grunden. Därför skall den vara gemensam och blandad med barn från alla samhällsgrupper. Vi vill avsluta den här artikeln med ett citat av Malcolm X som sa ”bildning är ditt pass till framtiden, för morgondagen tillhör dem som förbereder sig idag”. Var därför med och se till att alla barn får rätt till en gemensam, jämlik, allsidig, saklig och rättvis skolgång.

Anders Österberg

ordförande

SSU Södra Älvsborg

Sofia Bohlin

kassör

SSU Södra Älvsborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons