Annons

Valfrihet kräver inte vinstintresse

Kenneth Kastman-Krantz argumenterar i en debattartikel för att friskolor ska få göra vinst – att inte göra det vore lika korkat som att försöka begränsa antalet TV-kanaler till en igen.
Debatt • Publicerad 11 november 2014

Liknelsen är minst sagt haltande och det är uppenbart att Kastman-Krantz hellre ser till näringslivets intressen än till elevernas bästa.

Kastman-Krantz menar att valfrihet kräver vinstintresse. Ett märkligt resonemang eftersom den ideella sektorn och exempelvis de friskolor som verkar utifrån alternativ pedagogik delar Vänsterpartiets syn på att vinstintresset sätter fokus på fel saker i skolverksamheten. Personligen tror jag inte att fler aktörer per automatik leder till bättre kvalitet, men jag har större förståelse för den som utifrån pedagogisk övertygelse vill starta en skola än för den som vill göra det för att berika sig.

Annons

De senaste åren har privatiseringsivern i välfärden, och inte minst då i skolans värld, eskalerat. Förskolor har ökat vinstmarginalen genom att ge barnen undermålig kost, skolor har ökat avkastningen genom sämre arbetsvillkor för personalen och färre utbildade lärare. När verksamheten inte bedömts vara lönsam nog har den kunnat slås igen från en dag till en annan och kommunen har fått ta ansvaret för elevernas fortsatta utbildning.

Kastman-Krantz medger att det behövs mer långsiktighet i friskoleverksamhet än i andra företag. Invändningen känns igen från den politiska högern som med kontrollsystem vill minska risken för skolkonkurser, men varför dessa halvmesyrer till förslag som enbart skulle innebära mer byråkrati? Varför inte erkänna att vinst som drivkraft inte bygger långsiktig skolverksamhet med elevernas bästa för ögonen?

Slutligen missar Kastman-Krantz några avgörande poänger i sin historieskrivning om valfrihet i välfärden. Det är förvisso så att många svenskar vill kunna välja skola till sina barn, men en majoritet av svenska folket anser också att det är fel att verksamhet som bedrivs med skattemedel tillåts plocka ut oskäliga vinster.

Kanske är det dags att ompröva synen på valfrihet? Borde den inte handla mer om möjligheten till delaktighet, inflytande och påverkan för brukare och personal än för storföretag att slå mynt av skola, vård och omsorg? Det är en debatt om valfrihet jag gärna deltar i, det borde Kastman-Krantz också göra. Om inte är det bevisat att han intresserar sig mer för vinst än för verklig valfrihet.

Ida Legnemark (V)

Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons