Annons

Våga sätt gränser inför studenten

Det är inte enkelt att vara förälder.
Debatt • Publicerad 2 juni 2014
Köp inte ut champagne eller mousserande vin till studenter i samband med skolavslutningen. Den uppmaningen kommer Systembolagets vd Magdalena Gerger med.foto tt
Köp inte ut champagne eller mousserande vin till studenter i samband med skolavslutningen. Den uppmaningen kommer Systembolagets vd Magdalena Gerger med.foto ttFoto: 

Ibland kan man uppleva att det inte spelar så stor roll vad man säger till sin tonåring; de gör ju i alla fall inte som man säger. Men riktigt så är det inte, när det kommer till alkohol. Forskning visar ett tydligt samband mellan föräldrarnas attityder och ungdomars alkoholkonsumtion.

Professor Håkan Stattin (Örebro universitet) med flera konstaterar att ungdomar vars föräldrar intar en liberal hållning till alkohol oftare dricker sig berusade, än de vars föräldrar intar en mer restriktiv attityd. Så det synes spela roll för ungdomarna vad vi som föräldrar tycker och tänker om alkohol.

Annons

Vad vi gör spelar också stor roll. Det har visat sig att tonåringar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar löper högre risk att dricka intensivt jämfört med tonåringar vars föräldrar inte bjuder på alkohol. Risken hänger sedan kvar upp i högre åldrar. Tron om att man kan lära sina barn att dricka med måtta eller uppskatta ett gott vin går tyvärr inte, hur gärna vi än vill. Det enda vi lär våra tonåringar är det motsatta – att dricka alkohol.

Därför är det så viktigt att säga nej, att inte bjuda och att inte köpa ut till sin tonåring. Till föräldrars stöd finns både lag och forskning. Vetskapen om att för varje år alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för ett framtida beroende med 14 procent kan motivera vilken förälder som helst.

Det är nu inte långt kvar till skolavslutningen. Redan nu är förberedelserna i full gång. Kanske ser man som förälder just skolavslutningsperioden som ett undantag. Alkohol har blivit en del av ritualen. En del föräldrar hänger småflaskor med mousserande runt halsen på de nyblivna studenterna. Föräldrar köper ut mousserande vin till avslutningsmorgonens ”champagnefrukost”.

Därför behöver vi bli påminda om vår betydelse för våra barn. Det spelar roll vad vi säger och vad vi gör. Som förälder kan man påverka. Till hjälp finns också Tonårsparlören.se, om hur man som förälder kan prata med sitt barn om alkohol.

Det är inte lätt. Men det är viktigt.

Magdalena Gerger vd, Systembolaget

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons