Annons

Vad har svenska folket att vara tacksamma för?

Svenska folket skall vara tacksamma för att en moderatstyrd regering regerar Sverige påstår de båda moderata riksdagsledamöterna Jan Ericson och Cecilie Tenfjord-Toftby i en debattartikel i BT den 13 december. Låt oss därför granska vad svenska folket har att vara tacksamma för:
Debatt • Publicerad 22 december 2008

Arbetslöshetsförsäkringen. Den moderatstyrda regeringen har skrämt bort en halv miljon människor från a-kassan. I SVT:s Rakt på med K-G Bergström fick finansminister Anders Borg frågan vad de ska leva på om de blir arbetslösa. De har ju grundersättningen och den ska man klara sig på, enligt beräkningar, svarade Borg. 320 kronor om dagen i fem dagar per vecka – före skatt. Jo man tackar!

Det är regeringen som är huvudansvarig för att 500 000 har lämnat arbetslöshetsförsäkringen. Det är regeringen som är ansvarig för nedmonteringen av arbetsmarknadspolitiken.

Annons

Sjukförsäkringen. Flera hundra långtidssjukskrivna i Borås kan bli av med både sjukersättning och jobb under våren. Det är en effekt av den moderatstyrda regeringens nya sjukförsäkring. Merparten är kvinnor, många lågavlönade inom hemtjänsten. En del befinner sig redan i en behandlingsplan och har fått förlängd sjukpenning till den 1 juni. Andra kommer att bli utförsäkrade, hänvisade till arbetsförmedlingen och ytterst socialbidrag om de inte hittar annan försörjning. Men vem, i dessa varsel- och arbetslöshetstider, anställer en långtidssjuk?

Vuxenutbildning. Sedan regeringen tillträdde har 70 procent av arbetsmarknadsutbildningarna tagits bort. Antalet praktikplatser har minskat med 97 procent.

Det borgerliga synsättet att alla bara ska få en chans är svår att förstå. Den moderatstyrda regeringen kallar sin budget för en ”storsatsning på vuxenutbildning”. Under kommande år ska komvux få 2 000 nya platser. Att kalla det en satsning är ljug med statistik. Två tusen platser är inte ens bråkdelen av de platser som är borttagna från komvux, folkbildning och arbetsmarknadsutbildning.

Arbetsmiljön. Arbetsmiljön har rasat på den politiska dagordningen för den moderatstyrda regeringen. En tredjedel av anslaget till arbetsmiljön har tagits bort. Och det visade sig under det första halvåret i år, då det fortfarande var brinnande högkonjunktur, att dödsolyckorna ökade dramatiskt.

Skattesänkningar i högkonjunktu r. De skattesänkningar Anders Borg genomfört hittills på 85 miljarder motsvarar nästan fyra procent av landets BNP. Det är den kraftigaste skattesänkning vi sett. Skattesänkningar skall göras i lågkonjunktur, inte i högkonjunktur. Och inte enbart till dem som tjänar mest i landet. Sänkta skatter under högkonjunktur har inte betytt att Sverige klarat dagens kris bättre än andra. Tvärtom har en stor del av de sänkta skatterna bara försvunnit i finanskarusellen och spekulationsekonomins fall.

Höja skatterna för dem som blir arbetslösa. I Japan som nyligen även de tog ett stimulanspaket sänker man skatten för dem som blir arbetslösa. Den moderatstyrda svenska regeringen gör tvärtom. De höjer skatten för den som blir arbetslös. Man tackar.

Nödhjälpspaket. Starkt försenat presenterade den moderatstyrda regeringen ett nödhjälpspaket torsdagen den 11 december. Det var enligt dem själva värt 28 miljarder svenska kronor. 20 miljarder av dessa ska staten garantera vid lån av Europeiska Investerings Banken, EIB. Problemet är att EIB inte har så mycket pengar enbart till Sverige. Det ”glömde” regeringen att berätta. Jag är i varje fall inte speciellt tacksam för att bli förd bakom ljuset och vilseledd.

Det blir inga fler jobb av att ytterligare plåga sjuka och arbetslösa och deras anhöriga, bara fler med sämre ekonomi och sämre köpkraft och i slutändan fler arbetslösa. För om ingen köper det som produceras behövs det inga som producerar.

Arbetsmarknadsministern, Sven-Otto Littorin (m), har verkligen rätt när han talar om att det blir flera ”skitår” framöver för svenska folket.

Tack för det, regeringen!

Annons

Tomas Gustafson (s)

Ersättare i kommunfullmäktig

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons