Annons

Vad ger en god vård?

Framsteg i omvårdnadsarbetet är inga teoretiska skrivbordskonstruktioner.
Debatt • Publicerad 20 januari 2008

Det är något som växer fram i det intima samarbetet mellan vårdare och vårdtagare. I alla tider har det funnits engagerade vårdare som utvecklat vården, som har sett patientens behov och funnit sätt att möta behoven. Så har vården utvecklats. Men det är tyvärr ingenting nytt att okunniga och okänsliga beslutsfattare förstört förutsättningarna för detta. Det är ett effektivt sätt att ta bort arbetsglädje och motivation.

I det pågående besparingsarbetet på SÄS ser jag ett beklagligt mönster. Man ger sig på de mest sköra och ömtåliga patienterna, barnen och de cancersjuka. Försöket med lekterapin misslyckades. Jag hoppas innerligt att onkologavdelningen får vara kvar. Att vara cancersjuk innebär dels att stå ansikte mot ansikte med en dödsrisk, dels ett fruktansvärt tufft behandlingsprogram. Dessa patienter behöver mer än andra empati och kunskaper hos vårdpersonalen i den läkande miljö, som byggts upp på onkologavdelningen. Att slå sönder denna tyder på en hög grad av okänslighet.

Annons

Christer Wettervik talar om spridning av kompetensen. Glöm inte att spridning också innebär uttunning!

Maj-Britt Gunther

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons