Annons

Ta efter Skottland

Nej LRF, de sociala mål som vi förespråkar handlar inte om att inkräkta på någons äganderätt som ni skrev i ert inlägg den 23 juni.
Debatt • Publicerad 9 juli 2008

Sociala mål handlar bland annat om dialog mellan skogsägare och lokalbefolkning så att de som bor i skogrika bygder får en möjlighet att skapa en utkomst av sin omgivning.

Och vi anser att det privata småskogsbruket som LRF försvarar är en god garant för att sociala hänsyn tas i Sveriges glesbygder. Småskogsbrukaren bor oftast i bygden, känner den och vet vad som är bra för bygden.

Annons

Det vi i Hela Sverige ska leva är kritiska till är storskogsbrukets roll i våra skogsbygder och att den nya skogspolitiken inte tar in ett socialt mål jämställt med produktions- och miljömålen. Detta anser vi är otidsenligt. Vi menar att det privata bolagsskogsbruket och det statliga storskogsbruket under Sveaskog med ett annat synsätt skulle kunna skapa bättre förutsättningar för nyföretagande och sysselsättning i Sveriges glesbygder. För affärsidéerna finns där – och bland annat hos LRF:s medlemmar. Men det behövs ett större utrymme för de lokala initiativen.

Olof Johansson menar i sitt svar den 20 juni på Hela Sverige ska levas debattartikel att Sveaskog tar socialt ansvar för sitt skogsbruk. Vi håller med om att Sveaskog visat gott föredöme i det här avseendet, men det räcker inte. Sveaskogs sociala ambitioner måste bli ännu tydligare och det bör backas upp av en mer modern skogspolitik.

Med förbättrad skogspolitik skulle mycket mer kunna göras. Sveaskog skulle kunna bli en motor för nyföretagande och ekonomisk utveckling i Sveriges glesbygder!

Titta på Skottland, exempelvis, där Sveaskogs motsvarighet, Forest Enterprise, sedan år 2000 ändrat sitt sätt att förhålla sig till lokalbefolkningen. Man har insett att det går utmärkt att samverka med lokala grupper så att både Forest Enterprise och lokalbefolkningen blir vinnare. Forest Enterprise har utvecklat ett arbetssätt där de bjuder in lokalbefolkningen och lokala utvecklingsgrupper för att sitta ner och prata om hur skogarna kan användas för lokal utveckling och samtidigt skötas så att Forest Enterprise blir nöjda.En mängd nya idéer och en mängd olika samverkanslösningar har vuxit fram ur detta. Forest Enterprise har fått en ny roll, vunnit mycket positiv uppmärksamhet och uppskattas i breda lager i Skottland. Lär av hur skottarna gör! Vi i Hela Sverige ska leva vill gärna fortsätta prata med er på Sveaskog om hur det här kan genomföras.

Här kan vi lära oss av hur skottarna gör!

Karl-Erik Nilsson

ordf. Hela Sverige ska leva

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons