Annons

Svikna löften i Svenljunga

Likt matadoren i Tjuren Ferdinand sliter borgerliga politiker och ledarskribenter sitt hår i förtvivlan över urusla opinionssiffror.
Debatt • Publicerad 20 augusti 2008
Härinne råder ett misskött fögderi, så misskött att inte ens de egna lokalerna räcker längre, menar skribenten.
Härinne råder ett misskött fögderi, så misskött att inte ens de egna lokalerna räcker längre, menar skribenten.Foto: Arkiv

Men är det så konstigt? Det räcker med att se på Svenljunga för att förstå sambandet! Valåret 2006 lovade alliansen, med moderaterna och folkpartiet i spetsen, att alla platser för de äldre på särskilda boenden skall finnas kvar. Folkpartiet lovade till och med att bygga ut antalet platser. De lovade valfrihet, öppenhet och medbestämmande. De lovade mer av demokratiskt inflytande för kommunens invånare. De lovade att fler äldre skulle få plats på ett boende genom att göra en generösare bedömning.

Alliansen lovade fler vuxna i skolan och minskade grupper i förskolan. Ännu har inga av dessa förslag sett dagens ljus.

Annons

Istället så har platserna för de äldre blivit färre. Senaste förslaget var att stänga Toftalyckans äldreboende i Överlida.

Barngrupperna i förskolan är idag lika stora som på valdagen och antalet vuxna i skolan har inte blivit större.

Istället är det kommunhuset som inte räcker till därför används också Parkgården som kommunhus. Stick i stäv med vad alliansen lovade i valrörelsen.

För att inte tala om alliansens upprepade demokratiska svek när det gäller upprustningen av Mogaskolans A-byggnad. Redan i 2002 års valrörelse lovades att en renovering skulle genomföras under mandatperioden. Inget hände. 2006 återkom de med samma löfte och återigen visar det sig att det bara var tomma tombolor som de skramlade med. Renoveringen skjuts på framtiden.

Det är precis som hos vissa ICA-handlare – fast tvärt om – vallöftena åker in på lagret, inte för att packas och märkas om, utan för att utgå ur sortimentet och återuppstå på nästa valdag.

Demokrati bygger på öppenhet och ärlighet. De svåra avvägningarna skall göras inför öppen ridå.

Nu vill alliansen sälja hela Svenljunga kommuns bostadsbolag. De är till och med beredda att sälja med förlust. Detta är ytterligare ett svek mot de demokratiska spelreglerna.

Inte för att de vill sälja och dessutom till förlust – utan för att sanningen om politiken inte redovisas för väljarna i en öppen dialog.

På punkt efter punkt, i fråga efter fråga, genomför nu centeralliansen i Svenljunga en helt annan politik än den som de lovade väljarna i valrörelsen.

Om vi sedan översätter alliansens politik på riksplanet till lokala nivå, ser vi nu hur utanförskapet växer i Svenljunga kommun. Socialbidragen ökar kraftigt. Det blir fler som är beroende av socialbidrag. Ungdomsarbetslösheten växer. En övervältring av kostnader sker från statlig till kommunal nivå. Alla som har ett taxeringsvärde som understiger 800.000 kronor får höjd fastighetsskatt. Gles- och landsbygdskommuner drabbas extra hårt av regeringens politik. Före valet skulle bensinskatten sänkas – istället höjdes skatten på både bensin och trafikskadeförsäkringen.

Annons

Men precis som för Ferdinand är risken stor att alliansen får sätta sig under korkeken och begrunda sitt öde.

Per Andersson (s)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons