Annons

Sverige måste agera kraftfullt mot regimen i Iran

Svensk-iranier vill att den svenska regeringen stödjer det iranska folkets krav på frihet och demokrati, menar Morteza Sadeghi.
Iran • Publicerad 14 juli 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svensk-iranier vill att svenska regeringen stoppar all handel med regimen i Iran och överger eftergiftspolitiken för gott, skriver Morteza Sadeghi.
Svensk-iranier vill att svenska regeringen stoppar all handel med regimen i Iran och överger eftergiftspolitiken för gott, skriver Morteza Sadeghi.Foto: Foto: Jan Pettersson

Iranska regimen är ökänd för att under fyra årtionden kränkt det iranska folkets mänskliga rättigheter, och styrt dem med totalt förtryck. Majoriteten av det iranska folket vill inte ha denna regim.

Förtrycket mot politiska fångar är värst. För ett par veckor sedan mördades den 21-åriga politiska fången Alireza Shir Mohammadali i Gohardasht-fängelset. Mordet utfördes på regimens order av två tungt kriminella fångar. Alireza hade hela tiden begärt förflyttning till Evin-fängelset för att vara hos andra politiska fångar.

Annons

Enligt människorättsorganisationer har regimen under årets första kvartal utfärdat tillstånd för avrättning av 350 fångar och ytterligare 250 är under handläggning. Studenter, lärare och arbetare samlas dagligen i protest utanför parlamentet och kräver sina rättigheter.

Regimen i Iran har ingen som helst respekt för fredlig samvaro med grannländerna. De senaste veckorna har regimen attackerat oljefartygen och hotat omvärldens oljeförsörjning. Genom sina lakejer i Irak, Syrien, Libanon och Jemen, för den iranska regimen krig och destabiliserar regionen.

”Vi vill att den svenska regeringen står beslutsamt mot regimen och skjuter upp varje form av utbyte tills situationen för mänskliga rättigheter i landet har förbättrats.”

Tusentals iranier samlas årligen i stora demonstrationer för att protestera mot situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Förra året hölls demonstrationen i Paris. Drygt 100 000 människor deltog. Många svenska medborgare däribland en riksdagsledamot, var bland deltagarna. Iranska regimen hade planerat att utföra ett bombattentat mot demonstrationen. Det var dock aldrig någon fara för deltagarna då planen uppdagades av europeiska underrättelsetjänster och hotet avvärjdes. Regimens utsände, Assadollah Assadi, sitter nu i belgiskt fängelse för det tänkta dådet.

I år hålls demonstrationerna i flera länder. Den 15 juni hölls en stor demonstration i Bryssel och den 21 juni samlades tusentals människor i en stor demonstration i Washington DC.

En liknande demonstration i Stockholm är planerad den 20 juli. Svensk-iranier samlas i stor skala för att protestera mot brott mot mänskliga rättigheter i Iran. Från grannländerna Norge och Danmark kommer också folk för att delta och visa sitt stöd.

Svensk-iranier vill att svenska regeringen stödjer det iranska folkets krav på frihet och demokrati. De flesta har familj som bor kvar i Iran och som alla andra i Iran, är utsatta för regimens brutala förtryck.

Svensk-iranier vill att svenska regeringen stoppar all handel med regimen i Iran och överger eftergiftspolitiken för gott. Vi vill att den svenska regeringen står beslutsamt mot regimen och skjuter upp varje form av utbyte tills situationen för mänskliga rättigheter i landet har förbättrats.

Svenska regeringen måste agera beslutsamt och kraftfullt mot regimen i Iran.

Morteza Sadeghi, FFFI, Förenade föreningar för ett fritt Iran, Borås

Annons
Annons
Annons
Annons