Debatt

Stoppa oseriösa insamlingar

Debatt ,
I Sverige skänker vi varje år flera miljarder kronor till välgörande ändamål och till organisationer som arbetar med att hjälpa andra.  Tyvärr lockar det även till sig oseriösa och cyniska aktörer, konstaterar Susanne Espling och Magnus Idebro.
Foto:Claudio Bresciani/TT
I Sverige skänker vi varje år flera miljarder kronor till välgörande ändamål och till organisationer som arbetar med att hjälpa andra. Tyvärr lockar det även till sig oseriösa och cyniska aktörer, konstaterar Susanne Espling och Magnus Idebro.

Företag och privatpersoner slår larm om att de pengar som skänkts inte kommit fram till det de varit ämnade för. Vi måste få stopp på de oseriösa insamlingarna så att människors välvilja verkligen får göra riktig nytta, påpekar skribenterna.

II Sverige skänker vi varje år flera miljarder kronor till välgörande ändamål och till organisationer som arbetar med att hjälpa andra. Det kan gälla akuta insatser för specifika ändamål eller för att stödja en organisation eller god sak. Privatpersoner och företag donerar pengar eller går in i aktiva samarbeten för att hjälpa och för att visa sitt engagemang. Tyvärr lockar det även till sig oseriösa och cyniska aktörer som ser stora möjligheter till egen vinning och utnyttjar andra människors vilja att hjälpa.

Flera företag och privatpersoner slår larm om att de blivit lurade och att de pengar som skänkts inte kommit fram till det de varit ämnade för. Det handlar om organisationer som på ytan sett ut att ha goda intentioner men som ibland har visat sig vara ren bluff. I andra fall har organisationerna haft en liten alibiverksamhet men där en stor del av pengarna går rakt ner i någon annans plånbok. I vissa fall vi känner till handlar det om stora callcenter – i andra fall om små brevlådeföretag.

När företag ökar sitt engagemang inom CSR (Corporate Social Responsibility) så ökar också antalet oseriösa aktörer. Många företag – och privatpersoner – har inte tillräcklig kunskap eller de redskap som krävs för att se igenom bluff- företagens erbjudanden. Det går inte heller att kräva att personer och företag ska behöva lägga mycket tid och resurser för att kontrollera exakt hur pengarna de skänker kommer att användas. De behöver hjälp och stöd i detta i form av information och tydliga regler. Svensk insamlingskontroll och Frivilligorganisationernas insamlingsråd har viktiga uppgifter att fylla. Ge dem mer resurser och ett tydligare mandat.

Fortsätter utvecklingen kommer det nämligen innebära stora problem för de seriösa aktörerna, särskilt de mindre, då företag och privatpersoner inte vågar gå in och stödja andra än de stora, etablerade organisationerna.

Vi vill passa på att ge följande råd till företag och personer i Boråsregionen som vill vara med och hjälpa till:

* Stöd bara organisationer som ni verkligen vet vad de gör och där ni kan få information om hur mycket av era pengar som verkligen går till verksamheten.

* Ställ krav på öppenhet och redovisning från dem som kontaktar er. Om ni är osäkra så ta kontakt med Svensk insamlingskontroll eller kontrollera att mottagaren har 90-konto.

* Gör en sökning på nätet för att se vad som skrivs om organisationen och personerna bakom den.

För Missing Peoples del har det varit en viktig del i vår utveckling att Svensk insamlingskontroll har beviljat oss ett 90-konto. Men vi vet att det finns oseriösa aktörer där ute som vill dra nytta av privatpersoners och företags välvilja och kan inte stillatigande låta det bero. Vi ser nämligen dagligen hur generösa människor är – med sin tid och med sin vilja att göra en skillnad. Därför är det extra viktigt att vi får stopp på de oseriösa insamlingarna så att människors välvilja verkligen får göra riktig nytta.

Susanne Espling

verksamhetsledare Missing People i Sjuhärad

Magnus Idebro

ordförande Missing People.ordförande Missing People