Annons

Statistik som väcker häpnad

Slutreplik. Svar till Annette Carlson (M), BT 11/5.
Debatt • Publicerad 14 maj 2014

Annette Carlson (M) menar att regeringen Reinfeldts skattesänkningar om 140 miljarder inte har påverkat resurstilldelningen till äldreomsorgen.

Det är häpnadsväckande med tanke på den statistik som visar att äldreomsorgen förlorade 1900 anställda från 2007 till 2012, till följd av moderaternas skattesänkningar. Att Borås stad fått en uppräkning av sina statsbidrag samtidigt som invånarantalet ökat med dryga 1000 personer per år och lönekostnaderna ökat, är inte precis något att jubla över.

Annons

Vänsterpartiet har lokalt prövat frågan om kommunal skattehöjning för att mildra skadeverkningarna av regeringens tillkortakommanden. Tyvärr var vi ensamma om att se det som en möjlighet. Men vi har ändå gjort vårt bästa för att påverka lokalpolitiken i en så positiv riktning som möjligt.

Beslutet att ge all personal rätt till heltid är ett konkret resultat av de rödgrönas ambitioner för Borås. Vänsterpartiet vill också avskaffa de delade turerna, och vi vill göra det i dialog med de anställda (jag har personligen varit i kontakt med både anställda och med fackliga representanter) – men vi tror inte att det låter sig göras utan finansiering.

Det är bland annat därför vi i vårt budgetförslag i riksdagen tillför äldreomsorgen ytterligare 4,3 miljarder kronor. Vi har nämligen, till skillnad från Carlson, ambitioner för att göra äldreomsorgen bättre för såväl de äldre som för de anställda.

Ida Legnemark (V)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons