Annons

Stärk säkerheten i förskolorna

Säkerheten i Borås stads förskolor är ojämn. Ibland är det alltför lätt att ta sig in på området eller i värsta fall röva bort ett barn, skriver sverigedemokrater.
Debatt • Publicerad 13 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: NTB

Att våra förskolor i kommunen ska var trygga och säkra för våra barn att vistas i är för oss en självklarhet. Vi kan emellertid konstatera att det råder en stor variation mellan våra olika förskolor i denna fråga.

Förskolans personal är en viktig grundpelare i arbetet med att skapa en trygg och säker förskola för våra barn. Personalgruppernas utbildningsnivå, men också barngruppernas storlek, kan många gånger vara avgörande för resultatet av arbetet.

Annons

Statistik från 2019 visar stor skillnad mellan förskolorna avseende utbildade förskolelärare. Vissa förskolor har 83 procent utbildade förskollärare, medan andra endast har 7 procent. När det gäller utbildad personal, alltså både förskollärare och barnskötare, skiljer det mellan 15 procent och 91 procent. Denna stora variation hotar likvärdigheten, inte enbart ur ett pedagogiskt perspektiv utan även ur ett trygghetsperspektiv.

I det trygghetsskapande arbetet är den fysiska miljön mycket viktig på våra förskolor, men även miljön runt omkring förskolans område. Ur ett historiskt perspektiv har man mer varit fokuserad på att vidta säkerhetsåtgärder som ska förhindra förskolebarnen att lämna förskolans område, än att förhindra obehöriga att ta sig in. Med den rådande samhällsutvecklingen, med eskalerande våld, narkotika, kriminalitet och psykisk ohälsa, måste vi tyvärr inse att det finns en ökad risk för våra barn att bli utsatta för externa hot av olika slag.

”Vad konsekvenserna skulle ha blivit om det istället rört sig om någon vuxen med till exempel en kniv, vågar vi knappast tänka på.”

Säkerhetsarbetet måste prioriteras och genomsyra stadens samtliga verksamheter. Det finns i dag stora variationer avseende hur arbetet fortskridit i kommunen, något som vi även kan se i Borås förskoleverksamhet. Vid vissa förskolor måste besökare och vårdnadshavare uppmärksamma personal vid entrédörren för att få tillgång till förskolans lokal, samtidigt som man vid andra förskolor obehindrat kan ta sig in i förskolans lokal.

Vidare finns det skäl att fokusera på den avgränsning som sker vid förskolornas ytterområden, med bland annat halvmeterhöga staket. Många av förskolorna är samtidigt i direkt anslutning till allmänna stråk, vilket möjliggör för utomstående att närmast obehindrat fotografera, upprätta kontakt med och i värsta fall bortföra förskolebarn.

För cirka en månad sedan uppmärksammades medialt hur obehöriga tog sig in på en förskola i Dalsjöfors, skrämde förskolebarn och misshandlade en anställd. Denna gång var det ”endast” grundskoleelever som tog sig in – vad konsekvenserna skulle ha blivit om det istället rört sig om någon vuxen med till exempel en kniv, vågar vi knappast tänka på.

Denna händelse aktualiserar vår motion om att införa en ”jourskola” för elever med utåtagerande beteende. Vi måste agera kraftfullt för att skydda värnlösa barn, samtidigt som vi visar att handlingar av detta slag inte kan accepteras utan att få konsekvenser.

”Föräldrar i Borås stad har all anledning att kräva att samtliga förskolor är lika trygga och säkra och har en god pedagogisk nivå.”

Detta aktualiserar även frågan kring in- och utrymningsplaner när en verksamhet utsätts för hot eller våld. Man vill gärna tro att kommunens verksamheter som förskolor och grundskolor är fredade från hot och våld. Detta har medfört att många av kommunens verksamheter har förlegade rutiner och handlingsplaner, alternativt att personalen saknar kunskapen.

Genom att ha en riskmedveten personal förkortas reaktionstiden och risken för felbedömningar minimeras. Barnen kan lära sig att ”rymma in” vid yttre hot, pågående polisjakt i närheten eller om ett fordon med farlig last välter utanför skolan. Avslutningsvis kan även frågan kring ljudsignal vid inrymningsbehov ses över.

Sverigedemokraterna i Borås inlämnade till kommunfullmäktige den 26 september en motion för att bemöta dessa brister, där vi föreslog att kommunen vid lokalplanering och byggnation alltid ska ta höjd för säkerhet och trygghet, samt uppdra samtliga verksamheter att ta fram aktualiserade in- och utrymningsplaner.

Föräldrar i Borås stad har all anledning att kräva att samtliga förskolor är lika trygga och säkra och har en god pedagogisk nivå.

Annons

Anders Alftberg (SD), ledamot, grundskolenämnden

Leif Häggblom (SD), ledamot, förskolenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons