Annons

Stäng inte dörren till Vågen

Vågen behövs. Ätstörningsenheten Vågen är tänkt för att förebygga ätstörningar i hela Sjuhärad. Nu ska enheten stängas, vilket skribenterna ifrågasätter. De skickar också med frågan till Hannele Jensen (S) om hur man har tänkt i hälso- och sjukvårdsnämnd 8?
Debatt • Publicerad 27 augusti 2014
Skribenterna har uppfattat det som att Ätstörningsenheten Vågen redan har sagt upp sitt hyresavtal vid Sandwalls plats.
Skribenterna har uppfattat det som att Ätstörningsenheten Vågen redan har sagt upp sitt hyresavtal vid Sandwalls plats.Foto: Johan Rydén

Psykisk ohälsa och egenupplevd psykisk ohälsa är något som fortsätter att öka i vårt samhälle. Bland barn och unga i åldersgruppen 0–18 år har mellan 20 och 30 procent idag någon kontakt med skolhälsovården, BVC, ungdomsmottagning eller annan vårdgivare till följd av psykisk ohälsa. Ätstörningsproblematiken är ibland ett resultat av den stress som unga flickor och pojkar känner.

Tyvärr har vi de senaste veckorna kunnat läsa i BT om hur regionen planerar stänga ner delar av den fantastiska ätstörningsverksamhet som primärvården bedriver. Centerpartiet var vid bildandet av Vågen drivande för att enheten skulle ligga centralt och vara en lågtröskelverksamhet dit alla skulle känna sig välkomna.

Annons

Syftet med att vissa delar av ätstörningsverksamheten inom primärvården var att nå ungdomar i ett tidigt skede i sin sjukdom. Till viss del hoppades man också på att kunna förebygga insjuknande. Känslan av att det alltid fanns en öppen dörr kunde leda till att unga som bar på en oro kunde söka stöd och hjälp i tid. Ätstörningsenheten har också fungerat som ett stöd för de lite äldre som tagit sig ur sin ätstörning men som exempelvis efter en graviditet kan känna oro att man faller tillbaka.

Att den delen av Vågen som är mer inriktad mot specialistsjukvård flyttar över till Sjukhuset/Solhem kan säkert ge vissa samordningsvinster och fördelar. Vår oro handlar där mer om vikten av en mjuk överflyttning. Men att man samtidigt lägger ner den öppna verksamheten som idag räknas som primärvård kan vi inte acceptera.

Vi hoppas och tror att ett bra förebyggande arbete med bra tillgång till stöd i tidigt skede kan förhindra mycket lidande både för våra unga tjejer och killar men också för anhöriga som oroas runt omkring. Enligt hörsägen är hyresavtalet uppsagt från 1 januari 2015 så det centrala läget är redan bortplockat. Men uppdraget till primärvården att bedriva en verksamhet som inte kräver remiss, som inte kräver specialistsjukhusets resurser vem ska bedriva den vården? Södra Älvsborg Sjukhus som ska ta över viss del av verksamheten säger sig inte fått primärvårdsuppdraget att även driva öppenvården som varit så unikt för Vågen.  

Vår fråga blir därför till Hannele Jensen (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd 8, hur har ni tänkt? Vart ska dessa ungdomar söka nästa år? Vågen är till för alla i Sjuhärad – vad händer med de som inte bor i Borås kommun? Är det meningen att de ungdomar som idag söker till Vågen ska söka vid ungdomsmottagningen på Kvarngatan? Vilka utökade resurser får i så fall den ungdomsmottagningen?

Enligt verksamheten är behovet av samtalsstöd stort i Borås och ungdomsmottagningen har nu cirka ett års väntetid, vilket i sig är helt oacceptabelt. Hur ska dessa tider se ut om även de som söker primärvårdsdelen på Vågen ska söka till Kvarngatans Ungdomsmottagning?

Cecilia Andersson (C) Borås, regionfullmäktigekandidat

Ann-Christine Simonsson (C) Dalstorp, regionfullmäktigeledamot

Alva Hjärth (C) Borås, kretsordförande

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons