Annons

Släpp in fler på våra äldreboenden

Då och då kan man i våra tidningar läsa om åldringar, som trots stort hjälpbehov har blivit nekade plats på ett äldreboende.
Debatt • Publicerad 2 juni 2014

Dessutom vet jag, att det finns folk i liknande situationer, som finner det lönlöst att ens ansöka om plats. De tror sig inte ha någon chans att ta sig igenom nålsögat. Hemtjänst och hemsjukvård kompletterat med andra kommunala insatser i det egna boendet är vad den gamle istället inriktar sig på.

I utsända handlingar inför förra veckans sammanträde till kommunfullmäktige framgår, att förra året var det i Borås närmare 3000 åldringar, som fick hjälp av hemtjänstpersonal. I många fall handlade det om ett mindre antal timmar i månaden, men ibland var det fråga om betydligt mer. Vid 105 timmars hemtjänst per månad beräknas man komma till den gräns där kostnaden är densamma som vad det skulle kosta att istället ta in åldringen på ett vård- och omsorgsboende.

Annons

Enligt min mening borde man vid en jämförelse mellan kostnaden för skilda insatser i det egna boendet och kostnaden för en plats inom ett vård- och omsorgsboende inte enbart räkna in hemtjänsten. Många av dem som är beviljade hemtjänst har också hemsjukvård eller andra insatser från äldreomsorgen. Något som ytterligare höjer kommunens utgifter.

Kostnaden för en timmes effektiv arbetstid i hemmet för hemtjänstpersonalen uppgår i Borås till i genomsnitt 510 kronor. Denna höga kostnad orsakas av att en stor del av arbetstiden går bort i ”ringtid” i form av resor, planering, möten etcetera. Detsamma gäller för övrig personal som besöker åldringar i hemmet. Kostnaden för äldreomsorgens alla leasingbilar är dessutom mycket hög.

Några tomma platser på en vårdavdelning kostar lika mycket som om platsen är utnyttjad eftersom personalstyrkan förblir oförändrad. Dessutom går kommunen miste om en hyresintäkt på omkring 5 000 kronor per månad. Till allt detta kommer, att ett antal lägenheter och villor skulle friställas i bostadsbristens Borås om fler åldringar efter eget önskemål kunde beredas plats på våra vård- och omsorgsboenden.

Genom att släppa in flera åldringar på våra äldreboende slipper dessa ifrån den ängslan och oro som det innebär att trots stort vårdbehov vistas i sin gamla bostad. Dessutom blir det en ekonomisk vinst för kommunen, nog så viktigt i ett kärvt ekonomiskt läge.

Sven-Erik Håkansson (C)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons