Annons

Skall några lyckas är det vi

Att betvinga arbetslösheten är socialdemokratins främsta och allt annat överskuggande uppgift.
Debatt • Publicerad 10 september 2014
Skribenterna vill stärka Arbetsförmedlingen så den blir en matchningsspecialorganisation.
Skribenterna vill stärka Arbetsförmedlingen så den blir en matchningsspecialorganisation.Foto: TT

Enligt vår bestämda uppfattning saknar alliansen intresse och engagemang för att bekämpa arbetslösheten.

Mot ovanstående inledning är det på plats att ställa frågan: Skall alliansen tvinga arbetssökande att söka försörjningsstöd, det som tidigare kallades för socialbidrag? Man blir betänksam av att alliansen har en så mörk och otäck syn på arbetssökande och deras livssituation.

Annons

Moderaterna är det parti som styr arbetsmarknadspolitiken. Enligt vår uppfattning är M inget parti som tänker på nationen Sverige bästa. Man får intrycket av att M inte tänker redovisa sin politiska uppfattning före valet beträffande arbetsmarknadspolitiken. Hur kommer den framtida arbetsmarknaden att se ut i alliansens Sverige?

För varje jobb som M skapar till kostnad av en miljon kan vi anställa två sjuksköterskor i vården för samma peng. När man tycker att 4000 restaurangjobb i privat sektor som kostar 1,4 miljoner kronor styck i uteblivna momsintäkter är viktigare och bättre än 13000 jobb i vård, skola eller omsorg, som pengarna kunnat används till.

Vi hävdar med bestämdhet att vi socialdemokrater tar ansvar för alla som i dag är arbetssökande, men också för dem som är i riskzonen att bli utförsäkrade. Vi socialdemokrater ska arbeta för att bekämpa arbetslösheten så att Sverige får den lägsta arbetslösheten i EU fram till 2020.

Vi övertygade om att är det något parti som kan lyckas med bedriften så är det Socialdemokraterna. För att klara denna tuffa utmaning så måste vi socialdemokrater förbättra arbetsmarknaden och stärka möjligheten till arbete, genom att:

* Arbetsmarknadsutbildningen stärks och att vi utformar bristyrkesutbildningarna med arbetsgivarna.

* Passiv ersättning ska omvandlas till arbeten och praktik.

* Deltagandet inom arbetsmarknadspolitiken skall ge bättre ekonomiska villkor.

* Bättre samordning inom arbetsmarknadspolitiken.

* Kampen mot långtidsarbetslöshet ska prioriteras.

* Vi skall ombesörja en aktiv näringspolitik så att företagen växer och anställer fler.

Annons

* Vi stärker Arbetsförmedlingen till en matchningsspecialorganisation så att rätt arbetssökande och rätt arbetsgivare snabb hittar varandra.

* Vi vill stoppa ungdomsarbetslösheten med en 90-dagarsgaranti.

Detta är några åtgärder av många som Socialdemokraterna kommer att driva för att få ner arbetslösheten till utsatta målet. Man kan inte som alliansen tro att man kan bekämpa arbetslösheten genom att sänka skatterna.

Vi anser att Socialdemokraternas politik för välfärd och arbete är tydlig och klar, vilket man inte säga om alliansens. De saknar medel för hur de skall bekämpa arbetslösheten och klara välfärden.

Sven-Bertil Lindblom (S)

Kent Hedberg (S) KF-ledamot, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons