Annons

Skadeskjuter Försvarsmakten

Om de rödgröna inte kompenserar Försvarsmakten för ökade arbetsgivaravgifter för unga innebär det i realiteten att anslagen minskar. En märklig satsning på ökad försvarsförmåga, skriver Falco Güldenpfennig.
Debatt • Publicerad 6 november 2014
Foto: 

För 25 år sedan revs Berlinmuren – och järnridån föll efter hand. I kölvattnet av järnridåns fall påbörjades en omfattande nedrustning av den svenska försvarsförmågan. Med det förändrade säkerhetspolitiska läget i närområdet, och i världen, bedömdes vårt (fungerande) invasionsförsvar vara omodernt – och en nedrustning påbörjades. Nedrustningen blev omfattande, näst intill total, och för att sätta den i en historisk kontext gick försvarets numerär tillbaka till nivån på Gustav Vasas tid – i en tid då vårt land hade knappt en miljon invånare.

Alliansen avslutade under sina åtta år i regeringsställning den nedrustning som Persson-regeringen hade påbörjat.

Annons

I takt med Rysslands ökade aggression, främst mot Ukraina, blev Sverige tvingat att revidera sin syn på det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde. Därför föreslog Alliansen inför årets budget att Sverige borde satsa mer resurser på incidentberedskapen.

100 miljoner kronor i år och 300 miljoner kronor under nästkommande år, var förslaget.

De rödgröna, möjligtvis undantaget de gröna, säger sig vilja satsa på Sveriges försvarsförmåga. De rödgröna vill därför avdela mer pengar på försvaret i sin budgetproposition, men i realiteten går man hårt åt Försvarsmaktens ekonomi då en höjning av ungdomsarbetsgivaravgiften föreslås samtidigt.

Försvarsmakten har många unga anställda och en höjning av arbetsgivaravgiften för unga kommer att slå hårt mot ekonomin. Kostnaden beräknas bli ungefär 150 miljoner kronor för 2015 och hela 300 miljoner kronor årligen för 2016 och framåt. Om de rödgröna inte kompenserar Försvarsmakten för dessa ökade kostnader innebär det i realiteten att anslagen minskar. En märklig satsning på ökad försvarsförmåga.

Alliansen föreslog i maj en successiv ökning av resurser till Försvarsmakten, som från 2024 skulle ligga på 5,5 miljarder kronor årligen. Förutom dessa långsiktiga satsningar behövs även ett antal snabba åtgärder, som kan ge effekt i närtid, såsom säkerställd personalförsörjning, ökad förbandsverksamhet, rimlig övningsverksamhet och en anpassad incidentberedskap.

Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har försämrats märkbart. Nu är det viktigt att en bred politisk överenskommelse nås, där alla partier enas om behovet av en förstärkning av Försvarsmakten.

En generell höjning av arbetsgivaravgiften för ungdomar är ytterst olycklig i sig, och ger helt orimliga konsekvenser, bland annat för Försvarsmakten.

Falco Güldenpfennig (KD)

Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons