Annons

Ska alkoholen bli frikänd?

Vilket ansvar ska vi lägga på staten som förser svenska folket med en vara som innebär att människor förlorar omdömet och kan begå de allra värsta våldsbrotten, frågar Björn Wahllöf.
Debatt • Publicerad 15 februari 2010
80 procent av alla våldsbrott och misshandelsfall som anmäls i Sverige sker i samband med alkoholkonsumtion, skriver Björn Wahllöf.
80 procent av alla våldsbrott och misshandelsfall som anmäls i Sverige sker i samband med alkoholkonsumtion, skriver Björn Wahllöf.Foto: 

Ett ofattbart bestialiskt mord har begåtts i trevliga och lugna Sparsör. En grabb på 16 år misshandlar, sparkar, våldtar och dränker en jämnårig flickbekant efter en fest. Detta har tydligt beskrivits i BT efter Borås tingsrätts dom (BT den 24 nov 2009), och nu i referat från Hovrätten (BT både den 18 och 19 januari.)

Det som är högst anmärkningsvärt är att inget av referaten med ett ord nämner att förövaren var kraftigt berusad av alkohol vid mordtillfället. Det enda som nämns är att: ”Pojken fälldes även för ringa narkotikabrott, eftersom han hade rökt hasch någon dag innan dådet” (BT 24 nov). Man kan verkligen fråga sig om mordet hade hänt om ynglingen varit nykter.

Annons

Likaså, hade det mycket omtalade polisingripandet i Göteborg mot Johan Liljeqvist, som ledde till hans död, hänt om han inte hade varit berusad? Hade Johan sparkat på bilen om han varit nykter? Troligtvis inte. Då hade Johan levt idag!

På Högskolan hölls ett så kallat filosoficafé den 21 januari som inledde en angelägen serie under våren med temat ”Ondskan – kan vi bekämpa den?”. Två forskare från Göteborgs universitet föreläste i ämnet. Bland annat togs mordet i Sparsör upp bland flera aktuella mordfall. På frågan om varför inte berusningen av alkohol lyftes fram i det aktuella fallet blev svaret att alkohol enligt lagen en ”varken är förmildrande eller försvårande omständighet!”. Det tål att begrunda det påståendet.

Därtill läste jag ett advokatuttalande generellt i frågan: ”Vårt rättssystem ger inget utrymme för att någon ska skylla ifrån sig på alkoholen när brott har begåtts. Därför laborerar vi inte ens med den tanken när vi utreder skuldfrågan”. Advokaten citerade ur lagen: ”Självförvållat rus friar inte från ansvar”.

Ovanstående expertuttalande är enligt min mening en självklarhet. Men vilket ansvar ska vi lägga på staten som i gigantiska mängder förser svenska folket med en vara som innebär att människor, gamla och unga, förlorar omdömet och kan begå de allra värsta våldsbrotten? 80 procent av alla våldsbrott och misshandelsfall som anmäls i Sverige sker i samband med alkoholkonsumtion. Ska staten, det vill säga du och jag, gå helt fri från ansvar och ses som oskyldig? Det kanske allra allvarligaste är att alkoholen frigör spärrarna mot den ondska som finns inom oss alla.

Till och med Paulus i Bibeln hade problem med ondskan. Han säger: ”Det goda som jag vill, gör jag inte; men det onda som jag inte vill, det gör jag” (Rom 7:19). När vi har problem med ondskan i nyktert tillstånd, hur destruktivt blir det inte då när alkoholen möblerar om i hjärnan?

Den som vill forska i hur alkoholen påverkar svenska folkets ekonomi, hälsa, olyckor, kriminalitet, kvinnomisshandel, barn som far illa, skilsmässor, dödlighet och så vidare kan hitta utmärkt material i den forskning som finns. Det är svårt att förstå hur ansvarsfulla politiker och ledande opinionsbildare kan låta detta fortgå år ut och år in utan kraftfulla motåtgärder. Synskärpan för alkoholens konsekvenser är minst sagt outvecklad.

Kan man tänka sig att alkoholen också straffbeläggs så att den får bära sina egna kostnader? Det borde forskas fram modeller för detta.

Björn Wahllöf

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons