Annons

Sex miljarder till tänderna!

I korthet innebär det nya förslaget att dagens krångliga system ersätts av en ny modern reform i två delar, dels en så kallad tandvårdscheck, dels ett skydd mot höga kostnader.
Debatt • Publicerad 6 februari 2008
En tandvårdscheck till varje medborgare ska se till att ett tandläkarbesök gör mindre ont, åtminstone i plånboken.
En tandvårdscheck till varje medborgare ska se till att ett tandläkarbesök gör mindre ont, åtminstone i plånboken.Foto: Scanpix

Med Göran Hägglund kristdemokraterna, som ansvarig minister införs i år den nya tandvårdsreformen. Från och med 1 juli 2008 kommer staten att årligen avsätta drygt sex miljarder till tandvården i och med att en ny tandvårdsreform blir verklighet. Det är dubbelt så mycket som dagens statliga tandvårdsstöd.

Vi i alliansen gick bland annat till val med ett tydligt löfte om en stor tandvårdsreform. Nu blir den verklighet. Reformen innebär att de i Sjuhärad som idag inte har råd att gå till tandläkaren nu förhoppningsvis kan det samt att vi kommer att få se en generellt sett bättre tandhälsa i hela Sverige.

Annons

Tjugo procent av den vuxna befolkningen går inte till tandvården, trots att de tycker sig ha behov av det. Den främsta orsaken är ekonomin. Vi vet att många unga vuxna avstår från tandläkarbesök. Det är en åldersgrupp där de flesta inte har tandproblem idag, men utan regelbundna besök hos tandvården riskerar detta naturligtvis att förändras. Hos många äldre ser problemen annorlunda ut. Stora tandproblem uppkommer i regel längre upp i åldrarna. Många har svårt att betala för omfattande behandlingar. Man är rädd för att besöka tandläkaren, kanske inte främst för att det gör ont i munnen, utan för att det gör ont i plånboken.

Tandvårdsstödet består idag av en mängd system som inte samspelar och är svåra för patienten att förstå. I korthet innebär det nya förslaget att dagens krångliga system ersätts av en ny modern reform i två delar. Det är dels en så kallad tandvårdscheck, dels ett skydd mot höga kostnader för dem med de allra största behoven.

Tandvårdschecken är tänkt för den viktiga förebyggande vården och kommer att passa de flesta. Alla vuxna får en check på 300 kronor att använda till regelbundna tandvårdsbesök vartannat år. Målet är att fler regelbundet ska gå till tandläkaren. De i åldern 20–29 år och de över 75 år, får 600 kronor vartannat år.

Den andra delen av reformen är ett skydd mot höga kostnader. I och med reformen kommer de med stora tandvårdsbehov äntligen kunna få de behandlingar de behöver. Reformen innebär att patienten ersätts efter sitt tandvårdsbehov och inte efter ålder, vilket är helt rimligt.

Skyddet ger 50 procents statlig ersättning för kostnader mellan 3.001 och 15.000 kronor och 85 procents statlig ersättning för kostnader över 15.000 kronor.

Det genomförs också en satsning för att stärka patienternas ställning. Till exempel kommer det att bli lättare att jämföra priser, liksom att ställa större krav på att tandvården när det gäller tydlighet i kommunikationen med patienten. Den nya reformen kommer att skapa en fungerande helhet.

Det talas och skrivs mycket om negativa förslag som regeringen lanserar, men det är väldigt tyst om allt det positiva som sker. Hoppas att alla sjuhäradsbor tar till sig och genomskådar taktiken. Fler förslag som vi kristdemokrater har drivit på i regeringen kommer att genomföras.

Tack regeringen med Göran Hägglund i spetsen, som nu ser till att genomföra en stor reform som gör det billigare när människor drabbas av stora tandvårdsbehov och som kommer att ge bättre tandhälsa i hela Sverige!

Else-Marie Lindgren

riksdagsledamot (kd)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons