Annons

SD ensamt i opposition i Borås

Politik • Publicerad 8 december 2017
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alliansen i Borås har genom en överenskommelse gett upp sin oppositionsroll, menar Sverigedemokraterna som anser att partiet ensamt utgör ett alternativ till det rödgröna styret.
Alliansen i Borås har genom en överenskommelse gett upp sin oppositionsroll, menar Sverigedemokraterna som anser att partiet ensamt utgör ett alternativ till det rödgröna styret.Foto: Mia Höglund

Nu har ytterligare en budgetdebatt avhandlats i Borås stads fullmäktige. Även i år fanns det endast två seriösa och kompletta budgetförslag till beslutsunderlaget, de styrandes och Sverigedemokraternas. Nu kan den enskilde läsaren fråga sig var Alliansen fanns någonstans.

Svaret är att Alliansen gett upp sin oppositionsroll och lyser därmed med sin frånvaro. Genom en överenskommelse gav de självmant upp sina väljares röster till förmån för en handfull inaktuella frågor med Socialdemokraterna. Vi vill därmed gratulera Socialdemokraterna i Borås för sin extraordinära utmanövrering av de tidigare oppositionspartierna i Alliansen.

Annons

Sverigedemokraterna är det yngsta partiet i Borås fullmäktige, men är trots detta det enda partiet som presenterar ett seriöst alternativ till den styrande minoriteten. Nu börjar dock det mest intressanta – under budgetdebatten och i efterhand väljer ledande politiker för allianspartierna att beklaga sig för att inte få gehör och gör därefter utspel om ”sin” politik.

Alliansen har inte lämnat något gemensamt motförslag till fullmäktige att ta ställning till (en konsekvens av överenskommelsen), utan väljer att som enskilda partier presentera en budget – som de inte ens röstar på, vilket i sig är anmärkningsvärt. Därefter väljer de att prata som sin ”gemensamma politik” genom att slå ihop sina fyra skuggbudgetar (vilka de inte röstade på) och tala om ”sina” satsningar. Den uppmärksamme noterade dock fyra alternativ – ett från respektive parti – och frågar sig säkerligen nu vilket av dem de åsyftar. De syftar på alla sina alternativ. De slår ihop dem och talar ur ett vi-perspektiv och satsar därmed på allt – och ingenting.

Vi lägger oss inte i Alliansens strategier, men rekommenderar dessa partier att göra upp internt om hur de ska ställa sig. Internt i dessa partier är vi väl medvetna om en splittring i frågan. Om representanter utan ledande ställning i allianspartierna önskar ha en annan riktning och påverkan, bör de således fundera på en omorganisation för att få gehör för sin politik.

I BT 24/11 menar Annette Carlson (M) att det inte finns något vågmästarparti i Borås, eftersom man (läs Sverigedemokraterna) inte tar ställning. Tydligen har Annette Carlson missat vårt budgetförslag och inte varit i lokalen under röstningsförfarandet. Vi röstade nämligen på vårt eget förslag. Om Annette Carlson hade varit uppmärksam så skulle hon ha märkt att det fanns två budgetförslag att ta ställning till.

I en protokollsanteckning från 2015–01–12 hos kommunstyrelsen skriver allianspartierna tillsammans följande ”Det finns två val att göra. Antingen styr de rödgröna fullt ut eller så avgår de och bereder plats för Alliansen att styra i minoritet”. Varken då eller nu bedriver Alliansen en oppositionspolitik fullt ut och därmed bör de bereda plats för ett riktigt oppositionsparti.

Vi vet precis vad vi gör och tvekar inte inför framtiden att återigen visa upp ert närmast försvinnande utrymme till handling utan oss. Ni har med all önskad tydlighet visat att det inte kommer på tal om överläggningar, samtal eller överenskommelser med oss för att få igenom er politik – nu får ni stå ert kast. Varför ska vi satsa på det förlorande laget?

Andreas Exner, ekonomipolitisk talesperson, SD Borås

Patric Silfverklinga, gruppledare, SD Borås

Björn Qvarnström, vice gruppledare, SD Borås

Jan Nilsson, ordförande, SD Borås

Annons
Annons
Annons
Annons