Annons

Satsa på lärlingsförsöket!

Vi behöver fler aktiva gymnasieskolor för att säkra kompetensen hos våra företag i Västra Götaland, skriver Maria Derner och Lennart Stenman, Företagarna i Västra Götaland.
Debatt • Publicerad 25 januari 2008
Lärlingssystemet har många fördelar både för den enskilde och för samhället, och i en del andra länder har lärlingsutbildningar hög status, skriver representanterna för Företagarna.
Lärlingssystemet har många fördelar både för den enskilde och för samhället, och i en del andra länder har lärlingsutbildningar hög status, skriver representanterna för Företagarna.Foto: Jorma Valkonen/Scanpix

Regeringens beslut om att på försök införa en ny lärlingsutbildning i gymnasiet hälsas med stor tillfredsställelse av Företagarna, som under flera decennier drivit detta krav. Nu gäller det att gemensamma ansträngningar leder till ett bra resultat, så att försöket blir permanent från 2010.

Vi har gymnasieskolor i Västra Götaland vars exempel det går att följa; Orust Praktiska Gymnasium, Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn, Göteborgs Praktiska Gymnasium samt Katedralskolan i Skara för att nämna några. Dessa skolor är goda förebilder, men det räcker inte! Vi behöver fler aktiva gymnasieskolor för att säkra kompetensen hos våra företag i Västra Götaland.

Annons

I bl.a. våra nordiska grannländer och i Tyskland har lärlingsutbildningar sedan länge hög status. I Sverige har praktiskt intresserade elever i bästa fall fått studera på en linje med inslag av ett antal veckors APU (arbetsplatsförlagd utbildning). Man har kunnat bli t.ex. frisör, florist eller konditor, för att det funnits sådan utbildning i skolan, men den som velat bli bokbindare, hattmodist, konservator eller körsnär har, med vissa undantag i landet, inte kunnat få hjälp av skolan. Detsamma gäller många av industrins yrken.

Nu ska lärlingssystemet kunna erbjudas för praktiskt taget vilka yrken som helst och då gäller det för skolan och näringslivet att samverka så att den obligatoriska delen med kärnämnen (främst svenska, engelska och matematik) i skolan kan passas ihop med de krav som gäller under den praktiska del som genomförs i företagen. Utbildningsplaner ska utarbetas och handledare utbildas.

Lärlingssystemet innebär många fördelar, för den enskilde och för samhället. Det kan leda till att många elever, som i dag hamnar snett, finner ny motivation för studier. Kompetensförsörjningen för företagen underlättas, ungdomsarbetslösheten reduceras, generationsskiftena i många yrken löses.

De elever som vill ha möjlighet till högre studier ska också kunna få det, genom att det ordinarie schemat för kärnämnen kompletteras efter utbildningskraven. Lärlingar hamnar därför inte i en återvändsgränd, utan kan studera vidare om de vill det.

Företagarna har, i ett brev till samtliga gymnasieskolor i landet, visat sin vilja till samarbete med skolan i syfte att göra lärlingsförsöket lyckat. Det är vår förhoppning att såväl skolorna, som företagen i Västra Götaland tar tillfället i akt att pröva de nya möjligheter som ges.

Maria Derner

regionchef Företagarna i Västra Götaland

Lennart Stenman

ordförande Företagarna i Västra Götaland

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons