Annons

Satsa mer på närodlad energi

Vi i Centerpartiet vill öka lantbrukens lönsamhet och ge landsbygden fler inkomstkällor och arbetstillfällen.
Debatt • Publicerad 23 maj 2014
Idag så slänger hushållen i Sverige 239 000 ton mat varje år.
Idag så slänger hushållen i Sverige 239 000 ton mat varje år.Foto: 

Samtidigt så behöver EU stärka sin energipolitik av minst två orsaker, dels för att klara sitt internationella åtagande utsläppsminskningar till 2050, dels för att ha en trygg och långsiktigt hållbar energiförsörjning.

Det oroliga läget i Östeuropa och ett stort beroende av rysk gas stärker bilden av att EU behöver satsa mer på förnybar energi. Vi ser stora möjligheter att stärka lantbrukens konkurrenskraft genom att lägga mer tyngd i EU:s satsningar på förnyelsebar energi och det är på landsbygden de förnyelsebara energikällorna finns.

Annons

Vi tycker därför att EU ska omprioritera delar av jordbrukspolitiken och lägga mer pengar på lokal produktion av förnyelsebar energi. En mer småskalig och kretsloppsanpassad energiproduktion är mindre sårbar och mer hållbar i ett långsiktigt perspektiv. Det kallar vi närodlad EU-politik. Vi vill också ha ambitiösa bindande mål om förnybar energi i EU inför 2030. Dels för klimatets skull, dels för att stärka den gröna energiproduktionen i EU.

Idag producerats dryga hälft av all biogas i storstadsregionerna. Det vill vi i Centerpartiet förändra, vi vill att hela Sverige ska bidra till att höja produktionen av biogas. Vi vill att våra jord- och skogsbrukare ska ses som nyckelpersoner i den gröna omställningen. Därför satsar vi tillsammans med regeringen sammanlagt 360 miljoner kronor för att stödja investeringar i biogasanläggningar, utöver det satsar vi drygt 200 miljoner kronor för produktion av förnybar energi utöver biogas.

Förutom en ökad lönsamhet och fler arbetstillfällen så spar den förnyelsebara energiproduktionen också på jordens resurser. Idag så slänger hushållen i Sverige 239 000 ton mat varje år. Istället för att kasta maten så skulle det kunna exempelvis bli lika mycket biogas som 16 000 000 liter bensin.

Vi vill att EU ska lägga mer krut på de stora frågorna och inte på onödig byråkrati. Vi vill se ett smalare men vassare EU som tar klimathotet på allvar genom att motarbeta de som släpper ut och genom att främja de som bidrar till en miljövänligare värld. Som lokala producenter av förnyelsebar energi.

Leif Sternfeldt (C) kandidat till Europaparlamentet

Vi samlar nu texter om EU-valet på en separat sida.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons