Annons

Satsa mer på forskningen

Forskning och vetenskap ökar mänsklighetens kunskap, vilket gör oss klokare och mer insiktsfulla.
Debatt • Publicerad 11 augusti 2014

Forskning handlar inte bara om praktiska tillämpningar, det handlar om vår strävan att begripa oss på universum.

Sedan kan tillämpningar ofta dyka upp inom de mest oväntade forskningsdiscipliner. Därför vill Piratpartiet ha ökade satsningar på forskning, dels i ämnen med uppenbara möjligheter till tillämpningar, som teknik och medicin, men även i humanistiska och naturvetenskapliga vetenskaper. Grundforskning bör prioriteras upp.

Annons

Resurserna till forskare måste fördelas i transparenta och förutsägbara system efter i förväg fastslagna kriterier. Vi vill ha mindre statlig styrning och svågerpolitik när det gäller utdelandet av offentliga medel.

Resultaten av offentligt finansierad forskning måste publiceras öppet på nätet och inte låsas in bakom upphovsrätt eller patent, så att det kan komma så många som möjligt till godo. Dessutom bör staten ta ansvar för att kunskapsläget i viktiga forskningsområden, som berör olika samhälleliga frågor, exempelvis genetik, sammanfattas regelbundet på ett lättillgängligt språk så att så många medborgare som möjligt kan tillgodogöra sig och förhålla sig till forskningsresultaten.

Henry Rouhivuori (PP)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons