Annons

Satsa innan det är för sent

Borås stad har fått skarp kritik för brister i förskolan. Då gäller det att politikerna inte tvår sina händer utan tar tag i problemen medan tid är, menar föräldrar vid Pumpkällagården i Viskafors.
Debatt • Publicerad 25 juni 2014
Hygien hör också till det som ska läras i förskolan.
Hygien hör också till det som ska läras i förskolan.Foto: 

Läser om satsningen i budgeten inför 2014, där 20 miljoner skulle satsas på förskolan för att minska antalet barn per vuxen, ge utrymme för planeringstid och säkra att barn med särskilda behov får sina behov tillgodosedda.

Det är berömvärt att man äntligen fått upp ögonen för att förskolan är en oerhört viktig del av den kommunala verksamheten. Barnen är ju trots allt vår framtid.

Annons

Det som gör mig lite oroad och beklämd är när jag samtidigt läser om alla psykologer, förskolelärare och lärarförbund som slår larm om att barngrupperna är för stora på många ställen i landet.

I september 2013 presenterade Skolverket resultatet av en stor undersökning, genomförd av SCB bland 124 000 svenska föräldrar, som visar att många är nöjda med förskolan, men missnöjda med stora barngrupper och personaltäthet. De senaste åren har antalet timmar som barn tillbringar i förskolan ökat. En fjärdedel av dem som svarat uppger att de inte tycker att storleken på barngrupperna och tillgången till personal ”uppfyller deras behov och önskemål”.

Däremot är föräldrarna nöjda med att förskolan är stimulerande för deras barn. Vilket jag tolkar som ett gott tecken på att de pedagoger som finns i verksamheten gör ett gott jobb med de resurser som finns.

I en debattartikel från december 2013, som är skriven efter att Skolverket beslutat slopa rekommendationen om storlek på barngrupper, skriver Socialdemokraterna tillsammans med Kommunal och Lärarförbundet att förskoleåldern är den viktigaste utvecklingsperioden för barn, och att förskolans betydelse för barns utveckling är mycket stor. Det sägs också att barn som har gått i en förskola med hög kvalitet lyckas bättre i skolan.

Förskolan lägger en bra grund för barns läsförmåga och intresse för läsning. Man skriver vidare att i stora barngrupper riskerar barn att komma bort och inte få den tid de behöver med personalen. Stora barngrupper leder också till stress och minskad trygghet för barnen, särskilt hos de minsta barnen.

I en artikel i BT den 13 mars framgår att Borås är sämre än riksgenomsnittet och att de stora barngrupperna fortsätter att öka. Här går 41 procent i grupper med barn på 21–25 barn. I riket ligger den siffran på 15 procent. Personaltätheten är också lägre i Borås än riksgenomsnittet. Borås stad fick sommaren 2013 kraftig kritik av Skolinspektion för bristerna i förskolan.

2014 började med att grupperna på förskolan i Viskafors där våra barn går, ökade från 21 till 24 barn, inledningsvis med bibehållen personalstyrka. Nu finns en extra resurs under begränsad tid på dagen. Frågan man ställer sig då är om detta verkligen är ett steg i rätt riktning. Talar inte allt för att man bör satsa alla resurser som finns att tillgå på att minska barngruppernas storlek?

Det råder för närvarande också stora skillnader mellan de olika stadsdelarna hur stora barngrupperna är och hur hög personaltätheten är. Är det verkligen vettigt att ge de olika stadsdelsförvaltningarna möjligheter att fördela pengarna så olika att dessa skillnader skall kunna uppstå?

Vi står inför val, och vi önskar att alla partier tar till sig detta, och alldeles oavsett vem som tar makten i Borås efter valet, förstår att en rejäl satsning på förskolan är en absolut nödvändighet. Vi önskar att förskolorna blir mer likvärdiga i hela Borås stad och att man följer den rekommendation som lärarförbundet gett på 15 barn eller mindre om så behövs.

Effekterna av för stora barngrupper ser man först tydligt när det redan är för sent att åtgärda skadan, så något måste göras nu.

Föräldrar på Pumpkällagårdens förskola i Viskafors genom Helene Ernits

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons